IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Бундестаг е по-разнообразен от всякога

Нарастващото многообразие в германската политика отразява исканията на обществото за по-точно представителство на всички

08:47 | 01.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Сградата на германския парламент (Бундестаг). <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

 Сградата на германския парламент (Бундестаг). Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Хакан Демир широко се усмихваше, докато стоеше пред величествената сграда на германския парламент вчера, първия му официален работен ден като депутат.

"Дядо ми изключително много би се гордял с мен, моите родители също се гордеят", каза 36-годишният Демир, спомняйки си за корените на своето семейство в Турция, откъдето в началото на 70-те години¬ дядо му дошъл като неквалифициран "гарстарбайтер" /"гост-работник"/, за да помага в строежа на пътища и къщи в Германия.

Демир, представител на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), е един от стотиците хора с имигрантски корени, кандидатирали се за 735-местната долна камара на германския парламент. Броят на спечелилите от тях в неделя направи Бундестага по-разнообразен и по-приобщаващ от всякога, пише Кирстен Грисхабер в цитиран от БТА материал за AP.

В камарата сега ще има поне трима депутати от африканско потекло - при един в предишния парламент. След години на застой отново се увеличи и броят на жените, включително с две транссексуални жени.

Сред новоизбраните имигранти е и 47-годишната Авет Тесфайесус, първата чернокожа жена в германския парламент. Тесфайесус, която бяга от Еритрея заедно със семейството си, когато е на 4 години, е от Зелените и е избрана да представлява избирателния район Вера-Майснер в Средна Германия.

Сред другите нови депутати от ГСДП са 33-годишният Арман Цорн, който е роден в Камерун и идва в Германия на 12-годишна възраст, и 31-годишната Рим Алабали-Радован, дъщеря на иракски мигранти.

Нов депутат от десноцентристкия Християндемократически съюз на досегашния канцлер Ангела Меркел е родената в Германия 41-годишна дъщеря на турски имигранти Серап Гюлер. През последните години тя беше заместник-министър на интеграцията в регионалното правителство на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Преди повече от 60 години Западна Германия започва да набира  гастарбайтери от Турция, Италия, Гърция, а по-късно и от Мароко, за да подпомогнат икономическия растеж на страната. Работниците са наемани в строителството, въгледобива, производството на стомана и автомобилната промишленост.

Мнозина, които първоначално идват като временни работници, решават да останат и да доведат и семействата си, давайки на Берлин и други градове в Западна и Югозападна Германия големи имигрантски общности.

„Моят дядо е дошъл в Германия просто защото семейството му е било много бедно. Винаги ми е разказвал как като дете не е можел да си купи дори обувки", каза Демир, който 50 години по-късно е избран да представлява берлинския район Нойкьолн, един от най-многообразните имигрантски квартали в страната.

Днес в Германия живеят около 21,3 милиона души с имигрантски корени или около 26 процента от 83-милионното население.

Тази година за парламента се кандидатираха над 500 души с подобно потекло. Макар и все още да не е ясно колко са избрани, броят им се очаква да бъде по-голям от този във всички досегашни парламенти.

В предишния състав на законодателния орган те бяха 8,2 процента или 58 от общо 709 депутати, а в по-предишния (2013 - 2017 г.) те бяха едва 5,9 процента или 37 от общо 631 депутати, според "Медиендинст Интеграцион", организация, занимаваща се с темата за имиграцията в Германия. Заради изборните правила във федералната република общият брой на депутатите в Бундестага е променлив; в новия състав на парламента те ще бъдат 735.

Нарастващото многообразие в германската политика отразява исканията на обществото за по-точно представителство на всички, каза политологът от Трирския университет Уве Юн.

"Сега има по-голяма отвореност, съществува и схващане, че различните групи в обществото трябва да намерят място в политиката и да бъдат представени пряко", каза той пред Асошиейтед прес. "Това ще промени политиката."

Макар и в новия Бундестаг да има повече жени депутати, те са далеч от постигането на паритет в националния законодателен орган. Над една трета или 34,7 процента от новите депутати са жени при 31,4 процента в предишния парламент, според германската осведомителна агенция ДПА. В по-предишния 37,3 процента от депутатите бяха жени.

И двете избрани транссексуални жени са от Зелените: Теса Ганзерер, лесничей от баварския град Нюрнберг на 44 години, и Нике Славик на 27 години от западния град Леверкузен, чийто баща е имигрант от Полша.

"Всичко изглежда толкова ново. Сигурно още не мога да осъзная напълно, че съм част от този Бундестаг. Нямам търпение", каза Демир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Ето така се превзема държава ... с муй, а не с война/ракети/пушкала ! Или Културна победа, феновете на Сid Мeier's Civilization ще ме разберът ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още