IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция иска общ европейски отговор за цените на газа

Скъпият газ вече влияе на цените на електроенергията във Франция, макар че страната разчита основно на ядрени мощности

10:15 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франция поиска преглед на европейските газови и енергийни пазари и общ отговор на общността за цените на природния газ, пише Ройтерс. Френският финансов министър Брюно льо Мер и министърът на околната среда Барбара Помпили са изпратили писмо с това искане до председателя на Еврогрупата - министъра на финансите на Ирландия Паскал Донахю.

В него двамата френски министри призовават за широка координация и не изключват и мерки, но без да уточняват какви точно. В краткосрочен план регулаторите трябва да направят преглед на случващото се на пазара, за да бъде гарантирана прозрачността на процеса, предлагат те.

Франция настоява и да бъде проучено защо сключените договори са се оказали недостатъчни, за да покрито търсенето на газ в Европа.

Със своето писмо Брюно льо Мер и Барбара Помпили настояват за бърза диверсификация на доставките на природен газ, за да се намали зависимостта от вноса на природен газ.

Досега европейските държави, които са предприели някакви действия срещу високите цени на енергийните ресурси, са действали само за намаляване на негативния ефект от високите цени на пазара.

Френското правителство например планира да увеличи субсидиите, които изплаща под формата на ваучери на уязвими потребители, с които се покриват сметките за енергия. Страната замрази цената на природния газ до пролетта на 2022 г.

Льо Мер беше категоричен по време на конференция, посветена на водорода, че Франция не може да остане безучастна за случващото се на европейските енергийни пазари. Скокът в другите страни от ЕС, породен от поскъпването на газа, се отразява и на страната, въпреки че 70% от електроенергията се произвежда от ядрени мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още