IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната стигна 13-годишен връх

Основен двигател на ръста при цените идва от енергийния сектор

12:24 | 01.10.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Инфлацията в еврозоната се е ускорила по-бързо от очакваното до най-високото си ниво от 13 години, носейки нови аргументи в дебата колко дълго ще продължи ръстът при цените след кризата.

Според предварителните прогнози на европейската статистическа служба Евростат темпът на инфлацията в зоната с единна валута е достигнал 3,4%. За сравнение, през предишния месец инфлацията бе на ниво от 3,0%, а очакванията бяха за 3,3%, посочва Bloomberg.

инфлация инфлация

Потребителските цени през последните месеци трайно вървят нагоре, а за последно прагът от 3%, който бе отчетен през август, бе преминат през 2012 г. Това е и значително увеличение спрямо целта на Европейската централна банка за инфлация от около 2%.

Основният тласък на потребителските цени през септември се дължи на енергията, която поскъпва с цели 17,4%, което е с 2 пр.п. повече от ръста в цените през август.

Темпът на растеж на цените в категорията „Храни, алкохол и тютюневи изделия“ също се ускорява с 2,1%, след като през предишния месец бе достигнал ниво от 2,0%.

Цените на услугите също бележат рязък скок на месечна база – до 1,7% спрямо 1,1% през предишния месец.

Единствено при цените на неенергийните индустриални стоки се наблюдава лек спад – до ръст от 2,1% спрямо 2,6% през август.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, също се покачва до 1,9% от 1,6% през август. Данните са най-високите от 2008 г. насам.

Германските данни за инфлацията от четвъртък показаха, че темпът в страната е стигнал 4,1% - най-високият от почти три десетилетия. Макар че това се дължи основно на статистически ефекти, Бундесбанк очаква нивото да остане над целта на ЕЦБ до средата на следващата година.

Ключов фактор, който може да задържи такива високи нива за по-дълго време, може да бъде растящите заплати, които от своя страна може да доведат до допълнително повишаване на цените. Гуверньорът на Ирландската централна банка Габриел Маклуф заяви по Bloomberg TV тази седмица, че това е нещо, което "ЕЦБ трябва да след и да е готова да отговори, ако се случи".

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 20 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
Всичко това е преди да са се отразили новите цени на газа и въглищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още