IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митниците с рекордни приходи през август

Събраните постъпления от акциз, ДДС от внос и мита са най-високите отчетени през последните над пет години

14:13 | 01.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 1 млрд. лв. е събрала Агенция „Митници“ през август, съобщиха от ведомството. Това е с 23,2%, или 194,6 млн. лв., повече спрямо същия период на миналата година.

В исторически план такъв месечен резултат се постига за първи път, без да бъде съпътстван от моментни промени в поведението на икономическите оператори, предизвикани от нормативни изменения или повишаване на данъчни ставки*.

Събраните приходи от акциз, ДДС от внос и митата за август 2021 г. са най-високите отчетени за този месец през последните пет и повече години. 

Под формата на акцизи в хазната са постъпили 578,8 млн. лв., което е с 21,2 млн. лв. повече от август 2020 г.
Приходите от ДДС от внос са 425,2 млн. лева, което е със 161,9 млн. лева повече от миналата година по това време. 28,8 млн. лева са постъпленията от мита, което е с 11,7 млн. лева повече в сравнение с август миналата година.

„Високите приходи са индикатор за възстановяване на търговските вериги за доставка на стоки, както и са резултат от активната работа на митническата администрация“, коментират от ведомството.

През периода януари-август 2021 г. приходите от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби, администрирани от Агенция „Митници”, са в размер на 6,748 млрд. лв. Постъпленията са със 767,4 млн. лева (12,8%) над отчетените 5,981 млрд. лв.  през сравнимия период на 2020 г.

Положителната тенденция в бюджетните приходи, администрирани от агенцията, продължава и през септември. По прогнозни данни общите приходи отново ще надхвърлят 1 млрд. лева.

*Месечни приходи в размер над 1 млрд. лева са отчитани два пъти за периода от януари 2016 г. до август 2021 г.:
- през месец януари 2018 г. като резултат от пазарната стратегия на икономическите оператори да освободят за потребление големи количества цигари предвид предстоящото влизане в сила на нови, по-високи акцизни ставки;
- през юни 2019 г. като резултат от въвеждането на системата за проследяване на веригите за доставка на цигари („трак енд трейс“), довела до ръст в количествата, освободени за потребление цигари и натрупване на касови приходи от акциз в един конкретен месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
"...резултат от активната работа на митническата администрация, коментират от ведомството..."От туй ще да е.Най-вече заради засилената почтеност в периода.Няма нищо общо с удвоените цени на нефта и по-високите цени на почти всичко друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още