IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите бандероли за алкохола ще влязат в сила от 1 април

Бизнесът представи аргументи за проблеми при реализирането на продажбите си и Министерството на финансите отложи с три месеца заповедта

17:05 | 01.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Променя се срокът за влизане в сила на новите образци на бандероли за бутилираните алкохолни напитки от 1 януари на 1 април. Решението влиза в сила с подписана от служебния финансов министър Валери Белчев заповед, съобщи финансовото ведомство. 

Причината е постъпило искане за отлагане на срока и проведени разговори с браншови организации, в които членуват най-големите вносители, производители и търговци на спиртни напитки в страната.

Бизнесът представи пред министъра своите мотиви против срока 1 януари 2022 г., като акцентира върху възникването на затруднения и пречки в бизнес процесите, свързани с планирането и реализирането на продажбите на акцизни стоки при въвеждане на нов образец на бандеролите в този срок.

Решението е взето след анализ на редица фактори във връзка с епидемичната обстановка в страната, които водят до липса на предвидимост за производителите и търговците на алкохол и затрудненията им свързани с планирането и реализирането на продажбите на акцизни стоки, посочват от министерството.

Според анализа на Министерството на финансите предприетата мярка ще подпомогне значително дейността на бизнеса, като се създаде възможност да се реализират в търговската мрежа освободените за потребление спиртни  напитки по стария образец на бандерол.

Тъй като алкохолните напитки, които се продават в търговската мрежа, са стоки с платен акциз, удължаването на срока за влизане в сила на новия образец няма да окаже пряко влияние върху приходите от акциз в държавния бюджет, пресмятат във ведомството на Валери Белчев.

Срокът 1 януари 2022 г. за влизане в сила на новите образци на бандероли за тютюневите изделия се запазва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още