IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Титаните на Wall Street: Рисковете пред платежната система според Скот Майнърд

Никой не е фокусиран върху подсилването ѝ и възможните опасности, предупреждава председателят на Guggenheim Investments

13:36 | 04.10.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Скот Майнард. Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Скот Майнард. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Рисковете пред инвеститорите и световната икономика стават все повече и все по-големи. Затова Bloomberg се допита до трима визионери във финансовата индустрия за това, което ги притеснява най-много през идните 5 до 10 години – основателката на Ark Investment Management Кати Ууд, главния икономически съветник на Allianz Мохамед ел-Ериан и председателя на Guggenheim Investments Скот Майнърд.

Investor.bg ще представи техните прогнози в три поредни материала. Днес е ред на председателя на Guggenheim Investments Скот Майнърд.

Риск номер 1 е устойчивостта на световната платежна система. И избрах думата устойчивост, а не уязвимост, защото истинското разковниче тук е поддържането на работата на световната платежна система. А налице са толкова много хакерски, терористични атаки, инцидентът с тръбопровода Colonial. Изглежда, че сме особено уязвими на атаки срещу платежната система на финансовите пазари и то не само в САЩ, но и в Европа.

Говоря за неща като (системата на Федералния резерв за прехвърляне на средства в реално време – бел. ред.) Fedwire. Но също така и за DTCC, SWIFT, Euroclear. Мога да продължавам още и още. И ако има синхронизирана атака, по същество ще поставим на колене световния финансов пазар. Непосредственият отговор би бил срив в цените на ценните книжа, а след това, може би, ще трябва да затворим всички валутни борси по света, за да разберем как да възстановим световната платежна система.

Това, което ме притеснява за световната парична система, е, че според мен никой не е фокусиран върху нея. А това изисква голяма степен на международно сътрудничество. Необходим е истински макропоглед, което означава, че е необходим някой или някоя група хора, които да съблюдават за това как всичко си взаимодейства и къде са възможните слабости.

Според мен вероятността (да се случи атака) е много голяма. Със сигурност доста над 50%. Бях обвинен веднъж, когато говорих за това, че всъщност казвам на терористите и другите правителства как да ни нападнат. Но по-вероятно е те вече да си мислят за това.

Що се отнася до Фед, когато говоря с тях, те реално не коментират въпроса. И има две интерпретации на този факт: или не мислят, че въпросът е чак толкова сериозен, или вярват, че е толкова сериозен, че не искат да казват нищо. Както открихме с (атаката срещу – бел. ред.) електрическата мрежа, едната слабост е, че системата не е достатъчно подсилена и ние трябва да я подсилим заради сигурността. Същото е и с разплащателната система. Въпреки че Fedwire бе модернизирана с времето, остава изградена върху инфраструктура, която е изключително стара.

Нуждаем се от международно сътрудничество, за да определим риска и да установим как можем да подсилим системата, която съществува, в краткосрочен план, а в дългосрочен план да я модернизираме. Изпълнение срещу плащане, което е стандартният начин за трансфер на ценни книжа през последните 100 години, в ера като нашата изглежда малко нелепо. Няма причина нещата да стават едновременно.

Но това ще изисква ново поколение технологии и независимо дали това ще е блокчейн или нещо друго, системата ще трябва да се модернизира. Но в краткосрочен план централните банки, валутните борси и т.н. трябва да направят задълбочен преглед на своите системи и не само на тях, но и на свързаността на системите и това колко сигурна е връзката, която осъществяват. И не става въпрос това да стане само от гледна точка на възможно прекъсване, но тъй като изпращате информация чрез платформата етериум, също и какъв е шансът тя да бъде пренасочена някъде другаде.

Със сигурност интернетът и уязвимо място, нали? Един от коментарите ми за криптовалутите като цяло е: защо да трябва да правя трансакции през интернет? Защо не мога да превеждам директно на теб?

Има и други начини за трансфер на неща през етериума, нали? Например, ако погледнете криптовалутите, слабата връзка е фактът, че те са свързани с интернет. Дори и блокчейнът да беше вечен и перфектен, и подсилен, и не можеше да се открадне от него – което не е вярно – ако „дръпнете щепсела“ на интернета, сте загубени.

Американското правителство ще изиграе голяма роля в създаването на нова система само защото страната е финансовият център на света. Но – цитирайки Уинстън Чърчил – американското правителство винаги ще направи правилното нещо, след като изчерпа всяка друга своя възможност. Така че не смятам, че то ще стигне дотам веднага. Смятам, че ще има много препятствия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
А може би това, което се загатва е да се продължи тираничния план като се въведат дигитални валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
scott
преди 2 години
споко бе, същите еврейчета са приложили същите решения във ваймарската република. Резултат: разпад на системата и загуба на влияние. Нема как да печаташ пари без покритие и това да остава безнаказано. засега, ощетените страни престанаха да си продават активите и се въоръжават. Има една малка крачка до "те ни лишиха от всички права, освен правото да се борим срещу тях". Или пък, казано но поднебесен език: "Китай се затваря в харма на отшелника".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
dakl
преди 2 години
Авторът сам загатва с цитата от Чърчил, че въпреки крещяша необходимост от международно сътрудничество за преодоляване на проблемите пред които е изправен светът, САЩ живее и действува с мисълта , че е център на вселената и че еднствената правилна политика на всички останали държави е тяхното пълно подчинение на Америка, което е пък несъвместимо международно право и някакъв ред в световните дера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 2 години
Авторът сам загатва със цитата от ърчил, че въпреки крещяша необходимост от международно сътрудничество за преодоляване на проблемите пред които е изправен светът, САЩ живее и действува с мисълта , че е център на вселената и че еднствената правилна политика на всички останали държави е тяхното пълно подчинение на Америка, което е пък несъвместимо международно право и някакъв ред в световните дера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още