IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания извика военните на помощ заради кризата с горивото

Това е най-драстичната намеса на властите за разрешаване на казуса до този момент

11:02 | 02.10.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската армия ще започне да доставя гориво във Великобритания от понеделник, след като правителството направи най-драстичната си намерса досега в опит да разреши кризата, обхванала страната, пише Bloomberg.

Близо 200 военни, включително 100 шофьори, ще бъдат изпратени да окажат помощ, обяви правителството в изявление, направено късно в петък.

Освен това властите засилват мерките, обявени само преди седмица, за привличането на чуждестранни работници във Великобритания, които ще позволят на 300 шофьори на цистерни за гориво да се притекат на помощ незабавно. Страната разшири и спешната си визова програма за шофьорите, превозващи товари, до следващата година. Компании заявиха, че по-ранните стъпки, които трябваше да изтекат в края на тази година, са били недостатъчни, тъй като пандемичните и имиграционните правила след Brexit доведоха до недостиг на работна ръка.

Решенията бяха взети в момент, в който премиерът Борис Джонсън планира да увери своите последователи на годишната конференция на Консервативната партия, че правителството държи ситуацията под контрол. Според Асоциацията на търговците на петрол на дребно ще бъдат нужни седмици преди доставките да се нормализират.

Правителството заяви, че няма национален недостиг на гориво, а в рафинериите има достатъчно, стига хората да зареждат нормално.

„Ако хората продължат да се връщат към обичайните си модели на купуване, ще видим по-малки опашки и ще предотвратим затварянето на бензиностанциите“, коментира канцлерът на херцогство Ланкастър Стив Баркли.

Но сцените по улиците на Лондон в петък бяха далеч от нормалното. Значителен брой бензиностанции бяха поставили табели, че нямат гориво. А Стив Макнамара, генерален секретар на Лондонската асоциация на таксиметровите шофьори, заяви, че ситуацията не се подобрява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Хахахахаха- ''....Найджъл Фараж, който беше един от водачите на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, тези дни написа гневно в Туитър, че обиколил 7 бензиностанции - напълно безуспешно.Или футболната звезда Кристиано Роналдо, за когото британските вестници написаха, че двама от неговите сътрудници напразно чакали 6 часа на една бензиностанция, за да заредят две от колите му едно Бентли и един Рейндж Роувър. За щастие в Ламборгинито му все още имало достатъчно бензин, за да стигне с него навреме за предстояща тренировка....''https://***.vesti.bg/sviat/nuzhdaem-se-ot-vas-velikobritaniia-otchaiano-tyrsi-chuzhdi-rabotnici-6131891
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
"Това е най-драстичната намеса на властите за разрешаване на казуса до този момент" > Теее казусите тепърва започват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още