IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на чипове потопи приходите от продажби на GM

Компанията трябваше да спира производството си заради дефицита на компоненти

14:23 | 02.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Продажбите на превозните средства на General Motors в Съединените щати са спандали с повече от 30% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, след като продължаващият недостиг на чипове е засегнал производството и е намалил запасите на дилърите, пише CNBC.

Базираният в Детройт производител на автомобили обяви, че е продал около 447 хил. превозни средства от юли до септември. Това е с 32,8% по-малко спрямо година по-рано, когато продадените обеми бяха под натиска на коронавирусната пандемия. Понижението е малко по-голямо от очакваните от анализаторите 28,9%.

Дефицитът на полупроводници стана причина GM да затвори част от заводите си за седмици, ако не и месеци, и частично да прави най-търсените си модели коли, а след това да ги довършва, когато чиповете са налични.

През септември General Motors предупреди инвеститорите, че обемите ѝ на едро в Северна Америка ще намалеят с около 200 хил. бройки през втората половина на 2021 г. спрямо първите шест месеца на годината. Компанията продължава да се придържа към финансовата си прогноза за годината. Тя очаква коригирана печалба между 11,5 млрд. и 13,5 млрд. долара, или 5,40-6,40 долара на акция.

Всички брандове на GM отчетоха двуцифрен спад на приходите от продажби през третото тримесечие, водени от 36,1% понижение за Chevrolet.

Гигантът планира да компенсира част от загубените обеми през четвъртото тримесечие. Президентът на GM за Северна Америка Стив Карлайл заяви в петък, че ситуацията с чиповете се подобрява.

„Проблемите с доставките на полупроводници, които засегнаха търговията на дребно през третото тримесечие и доставките до клиентите, се подобряват“, посочва той.

GM отчете, че общите ѝ приходи от продажби до септември са на същото ниво като година по-рано – около 1,8 млн. бройки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още