IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как България от доброто ченге се превърна в лошото във външната политика?

Франция би желала процесът на разширяване на ЕС да се забави, твърди проф. Анна Кръстева

09:15 | 03.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Jasper Juinen/Bloomberg

България успя да смени ролята си от добро ченге по време на българското председателство на Съвета на ЕС с ролята на лошото, като блокира преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. В същото време председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предлага разговорите да се разделят - на европейско ниво да се водят многостранно, а противоречията - двустранно. Това е позицията на Европейския съюз и тя не е безпрецедентна. Това мнение застъпи политологът проф. Анна Кръстева в ефира на предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Противоречията между държави трябва да се решават на европейско ниво. България иска точно обратното – да ангажира ЕС на своя страна. Не успяваме да комуникираме какво точно ни притеснява. България звучи като от миналото, не като от бъдещето. Собственото ни развитие би се ускорило, ако повечето ни съседи са членки на ЕС“.

От думите на госта стана ясно, че на 6-ти октомври ще се проведе срещата на върха ЕС – Западни Балкани, организирана от словенското председателство на Съвета в Бърдо край Кран. Европейският съюз не влиза единен в нея. Германия е една от страните, които са за разширяване на Западните Балкани. Франция иска интеграция в дълбочина и показва неудовлетвореност от европейското членство на България и Румъния. За тях е твърде рано да се приемат нови страни, които не са готови. За Париж това би задълбочило проблемите в европейските държави.

Друга тема от разговора бяха скорошните парламентарни избори в Германия.

"За Германия думата коалиция е висш пилотаж. Коалиция е задачата, която избирателите възлагат на избраните от тях политици".

Целия разговор вижте във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
България звучи от бъдещето. Не може да се внасят проблеми в ЕС. Трябва всичко да е изчистено преди това. В случая с Франция сме съюзници и в това няма нищо лошо. Германия е една разединена държава , поклонник на САЩ, а не на ЕС. Добре е да се осъзнае къде е т.к. САЩ изоставиха ЕС и в НАТО и в икономическо отношение. Трябва да има силен ЕС, който да има и армия за да има външна политика. Добре е Германия да стане ядрена държава, защото само с Франция ЕС е слаб. Ако трябва да инвестират при нас в ядрени технологии и да са под командването на ЕС ако толкова ги е страх някой да не ги обвини в нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още