IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият министър: Ресторанти и хотели у нас няма да затварят

Уверена съм, че до края на понеделник кризата с кораба Vera Su ще бъде решена, твърди Стела Балтова

09:56 | 03.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ресторанти, хотели и барове в България няма да затварят заради пандемията. Държавата има нужда от работещ бизнес, а бизнесът има нужда да работи. Това заяви в интервю за БНТ министърът на туризма Стела Балтова, като коментира, че и при над 500 заболели на 100 000 жители няма да има затваряне на заведения. Все пак, по думите ѝ, държавата ще изисква от този бизнес  необходимата отговорност, за да няма т. нар. локдаун.       

От днес Израел изважда България от червената зона, което означава, че техните туристи вече няма да бъдат карантинирани при завръщането си от нашата страна, обясни още Балтова.       

По думите ѝ очакванията са отново страната ни да има туристи от Чехия, които заедно с поляците са били изненадващо много това лято у нас.  Според Стела Балтова туристическият бранш е бил в пълна мобилизация и са възстановени около 70% от нивата спрямо успешната 2019 година. „Не мога да кажа, че сезонът е спасен, защото от гледна точка на това, че не сме се възстановили на нивата от 2019 г., но туризмът възвърна своята жизнеспособност. България показа, че е желана дестинация", заяви министърът.

Балтова засегна и казуса със заседналия и потъващ кораб Vera Su, като заяви, че най-късно до утре ситуацията ще бъде овладяна. Тя изключва вариант корабът да потъне изцяло.

„Целият Министерски съвет сме в кризисна готовност, за да може на първо място да се осигури най-правилното евакуиране на лицата които са на кораба, на второ място той да бъде изведен от позицията, на която се намира, и на трето - да няма причини за екологична катастрофа и да бъде запазена чистотата на околната среда. Това е една защитена територия и не могат да се правят каквито и да е действия“, съобщи министърът.

„Има създаден кризисен щаб с ръководители министрите на околната среда и на транспорта. Убедена съм, че ситуацията ще бъде напълно овладяна най-късно утре. Има световни експерти от най-високо равнище, които са включени в групата, която се занимава с този въпрос, и действията, които са предприети, са правилни. България, за съжаление, няма подготовка за такива кризисни ситуации“, допълни още Балтова.

До 15 октомври ще бъде внесен Планът за възстановяване и развитие в ЕК, потвърди още и министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Интересува ме дали мога да ходя в чужбина на туризъм. Българския туристически сектор не ме вълнува. В България с туризъм се занимават хора, които не стават за нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още