IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина Бернар Тапи - най-доброто и най-лошото в капитализма на свободния пазар

Той бе министър в кабинета на Франсоа Митеран, мажоритарен акционер на Adidas и собственик на "Олимпик Марсилия"

12:05 | 03.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бернар Тапи през 2019 г. <em>Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON</em></p>

Бернар Тапи през 2019 г. Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Френският предприемач и бивш собственик на Adidas Бернар Тапи е починал. Той е  издъхнал в неделя на 78-годишна възраст, е признало семейството му пред вестник La Provence. Милионерът, който беше символ на най-доброто и най-лошото в капитализма на свободния пазар, страдаше от година от рак на стомаха и хранопровода.

За Франция Тапи беше бляскав и силно противоречив мениджър и бивш политик. В Европа той беше най-известен като бивш собственик на Adidas. В кабинета  на социалистите на премиера Франсоа Митеран през 90-те години Тапи беше министър на градското развитие.

Тапи е роден на 26 януари 1943 г. в Париж. Майка му е била медицинска сестра, баща му - инженер по отоплителни инсталации. Семейството му е живеело в бедните парижки предградия, а Тапи започва да работи на 14-годишна възраст. По-късно той е автомобилен състезател е дори е продал около 100 000 плочи като поп певец. От края на 70-те години на миналия век става активен като инвеститор. Почти без капитал той купува компании, нуждаещи се от преструктуриране, само за да ги продаде няколко години по-късно с печалба. Германският Frankfurter Rundschau веднъж го описва като „майстор на обновяването“ и „идол на бързите пари“.

Той демонстрира богатството си, като си купи огромна къща в Париж и редица имения на Френската ривиера, както и 72-метрова яхта. Любител на спорта с телосложение на боксьор, Тапи използва състоянието си и за закупуването на отбор по колоездене, който два пъти печели Тур дьо Франс.

През 1986 г. купува един от най-обичаните футболни клубове във Франция - "Олимпик Марсилия", като извежда отбора до пет последователни триумфа в лигата и до титлата в Шампионската лига през 1993 г., но Тапи е обвинен в уреждане на мачове, отборът е лишен от шампионската титла в Първа дивизия и изпада в по-ниска. 

През 1990 г. Тапи придобива 80% от Adidas за около 600 милиона германски марки. През 1991 г. той допълнително увеличава акциите, но не успява да изпълни обещанията си за първоначална реконструкция на концерна. До февруари 1993 г. Той продава производителя на спортни стоки на консорциум. 

Не му липсват обаче и проблеми с правосъдието. През 90-те обявява фалит и излежава пет месеца в затвора по серия дела за корупция, данъчни измами и злоупотреба с корпоративни активи.

Най-известна обаче е съдебната му битка около продажбата на дела му в Adidas. Бернар Тапи съди френската банка Crédit Lyonnais с обвинение, че е подценила стойността на компанията. Признат е за жертва на измама и през 2008-ма година му е присъдено обезщетение в размер на 400 млн. евро. В скандала е замесена и тогавашният министър на финансите Кристин Лагард, която е обвинена в небрежност, защото одобрява компенсацията. Тя се разминава без глоба или затвор и в момента ръководи Европейската централна банка.

През 2015 година Бернар Тапи получава нареждане да върне парите, след като съдът постановява, че не е бил измамен от банка Crédit Lyonnais - решение, което той продължаваше да оспорва до смъртта си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
... и кво, пренесе ли ги на оня свят... или и ти не можа? .. ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още