IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: МВФ започва разследване по казуса с Кристалина Георгиева

Ще бъдат разпитани служители на юридическата кантора WilmerHale, както и самият управляващ директор на фонда Георгиева

14:57 | 03.10.21 г.
<p>
	Кристалина Георгиева. <em>Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

През следващата седмица Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) ще проведе интервюта с управляващия директор Кристалина Георгиева и служителите на юридическата кантора WilmerHale, които са изготвили доклада, обвиняващ я в натиск над служителите на Световната банка да променят данните в полза на Китай, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Първи ще бъдат разпитани служителите на WilmerHale, като срещата е планирана за понеделник, разказаха трима души, запознати с плановете. В доклада на кантората се твърди, че Георгиева, като главен изпълнителен директор на банката през 2017 г., е оказвала неоправдан натиск върху персонала да промени данните във водещия доклад „Doing business“ в полза на Китай.

Георгиева, която категорично отрече обвиненията, ще се яви пред борда във вторник. Тогава тя трябва да произнесе и виртуална реч за годишните срещи на МВФ и Световната банка, които ще се състоят между 11-17 октомври.

Говорител на МВФ е отказал да потвърди планираните срещи. Говорителите на WilmerHale в Бостън и Вашингтон не са отговорили на запитванията за коментар. Говорителят на Георгиева също е отказал да коментира конкретно информацията, но е изпратил изявление по имейл, че Георгиева „няма да бъде възпрепятствана от тези неверни твърдения и остава ангажирана с изпълнението на жизненоважната мисия на МВФ".

Досега най-влиятелните правителства във фонда, включително най-големият акционер САЩ, се въздържат от публични коментари. Според информация на Bloomberg министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е спряла да отговаря на обажданията на Георгиева след появата на първите информации за натиск. През миналата седмица Великобритания заяви в писмо до Ройтерс, че подкрепя прозрачността по въпроса.

Разследването на американската кантора е ръководено от бившия прокурор на САЩ от окръг Колумбия Рон Махен. В доклада се твърди, че Георгиева и кабинетът на бившия президент на Световната банка Джим Йон Ким са притискали служителите да манипулират данните, така че мястото на Китай в класацията „Doing Business 2018“ за инвестиционния климат да бъде повишено.  Твърди се, че мотивът е да се помогне на Пекин да подкрепи голямо увеличение на капитала, което ръководството на банката се опитва да постигне по това време.

През 2018 г. капиталът на Световната банка беше увеличен с 13 млрд. долара, като преди всичко = Китай засили акционерното си участие. 

Продължението на материала четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още