IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киберпрестъпниците ще стигнат до домовете през електроуредите

Нарастването на престъпленията в дигитална среда се дължи основно на пандемията, твърди Марчин Надолни от Института SAS

16:59 | 03.10.21 г. 4
Киберпрестъпниците ще стигнат до домовете през електроуредите

Ясно доловимата тенденция на увеличение на киберпрестъпленията, които засягат повече хора, ще продължи. Ако днес те са свързани основно с трансакции и кражба на самоличност, то в бъдеще те вероятно ще обхванат 5G мрежите и ще стигнат до домовете през електроуредите и "интернет на нещата". Това мнение изказа Марчин Надолни, ръководител звено “Банкови и застрахователни измами за регион ЕМЕА” на Института SAS, в предаването "Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Нарастването на престъпленията в дигитална среда се дължи основно на пандемията. На фона на затварянията у дома потребителите използват все повече дигиталните методи за разплащания и трансакции. Пандемията ускори с около пет години много тенденции, а финансовите институции и бизнеса предлагат все повече онлайн услуги. По тези причини и престъпниците са се преориентирали в тази посока, каза още Надолни.

"Вероятно всеки от нас е получавал мейли, които са с цел измама. Те са свързани с правителствени помощи, нещо свързано с Covid или например се опитват да получат нашите данни“.

Според различни анализи кибепрестъпленията нарастват с всяко тримесечие и тази тенденция ще се запази, посочи Надолни. Всичко се случва веднага, затова специалистите трябва да действат в реално време - да проверяват трансакциите, участниците, устройствата и още много и различна информация, за да предотвратяват измамите.

Какво е бъдещето на измамите, какви са методите за защита и какви ще са основните опасности след 10 години, гледайте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Довечера мисля да разпаля скарата и да опека на нея вкусна рибка. Ще призная всеки хакер, успял да я 'пробие' :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Тоя къде го намерихте, какво ще направят, ако някой то хакне безжичния? Ще ти вкл. пералнята (ако е вкл към него)? 5G докато има покритие у нас, половината ще са вече умрели, то дори и сега на места няма 3G обхват. И защо някой би си вкл. уреда към обща мрежа, а не към домашната си? Ежедневно се хакват пощи в АБВ, но хората продължават да си ги правят там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
ше ни следят за наше добро , както казваше бабиерата меркел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още