IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите не са всичко в работата

Хората преосмислят изискванията към трудовия си живот и работодателите трябва да отчитат това

13:57 | 10.10.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Срещата с група ръководители на промишлени компании не е гаранция за изненади, но наскоро попаднах на събрание, което произведе точно това, пише Пилита Кларк за Financial Times.

Мениджърите бяха от различни бизнеси. Някои правят автомобили, други - торове, трети, четвърти и пети произвеждат стомана, стъкло и парфюми.   

Всички присъстващи бяха обезпокоени от недостига, свързан с Covid, който засегна доставките на всичко - от компютърни чипове до матраци на Ikea. Липсата на работници (т. нар. Голямо оттегляне) също ги тревожеше.

По-поразително обаче беше казаното за бъдещия недостиг на служители, особено на по-млади, след като пандемията приключи.

„Трябва да направим революция в начина, по който правим позициите в промишлеността привлекателни за по-младите поколения“, каза един изпълнителен директор от глобална компания с хиляди служители. „Ако не го направим, няма да имаме работна сила, с която да произвеждаме нашите продукти.“

Повечето служители в тази компания не са имали лукса да се притесняват дали могат да работят от вкъщи или не. Те работеха на смени на поточна линия в гореща фабрика. Изолацията беше често срещана, както и текучеството на персонал в момент, когато, както каза изпълнителният директор, „за хората има толкова много други възможности“.

Собствениците на фабрики се сблъскаха с трудности при намирането на работна ръка много преди Ковид да удари. Проучванията още през 2018 г. прогнозираха, че американските производители рискуват недостиг на 2,4 млн. работници преди 2030 г., до голяма степен поради проблема с „негативното отношение“ към работата в промишлеността.

Но на въпросната среща си припомних съвета, който Джо Байдън предложи наскоро, когато го попитаха за недостига на работна ръка, който затрудни американския бизнес при намирането на работници: „Платете им повече“.

Би ли помогнало, попитах шефовете от промишлеността, ако те просто плащат на младите хора повече? Не толкова, колкото си мислите, ми казаха те.

Както се изрази един участник, заплащането очевидно е важно, но „абсолютно не е такъв стимул, какъвто бе за по-възрастните поколения в продължение на много десетилетия, и следователно не можем да разчитаме на него“.

Мениджърът каза, че това вече е така за работници от поколението на милениалите (Y), най-възрастните от които тази година навършат 40 години, но е още по-очевидно за служителите от така нареченото поколение Z, родени след 1997 г.

Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ако си на минимума да... но ако си с висока им теглиш една и отиваш при друг!Все още не ми се е налагало за дълго да търпя фирмените недостатъци, но нещата може и да се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не е всичко заплатата, само едни 70%. А с висока заплата доста по-лесно се преглъщат фирмените недостатъци, които ги има навсякъде, повече или по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
antani
преди 2 години
Тъй, тъй. Приказки от 1001 нощ. Тия признаци не показват ли стагфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Заплатата не е всичко, така е. Трудно компенсира липсата на организация на работата и претоварване в определени периоди или постоянно. Липсата на адекватни меринджеи също е голям проблем и най-вече толерирането на един или друг заради някакви "странични" интереси. Безкрайните реорганизации в големите фирми също са проблем. Да си подчинен на ЛС мениджър и освен товеа и на проджект мениджър е проблем, а да ви разбият международния екип за да се подчинени само на проджект мениджър във високите технологии е пълно безумие, но често се прави, защото някой го е измислил и трябва да се приложи с уж спестяване на някакви пари, а всъщност се спестяват заедно с кадрите, които напускат. Но каквото не се купува с пари се купува с много пари и това меринджеите го знаят, но не им отърва. Тогава има само един път напред - губене на проекти поради невъзможност да бъдат изпълнени с останалия наличен състав :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още