IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi: Кризата с чиповете се превърна в „перфектната буря“ за автомобилния сектор

Рентабилността на електромобилите може да се изравни с тази на конвенционалните коли още през следващата година, смята Маркус Дюсман

15:43 | 04.10.21 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Audi Маркус Дюсман. <em>Снимка: Audi</em></p>

Главният изпълнителен директор на Audi Маркус Дюсман. Снимка: Audi

Германската марка луксозни автомобили Audi, която има най-голям принос към печалбата на групата Volkswagen, е принудена ежедневно да се справя с предизвикателствата, свързани с продължаващия недостиг на чипове, заяви ръководителят на бранда Маркус Дюсман, цитиран от Ройтерс.

„Отчетохме много силно първо полугодие през 2021 г. Очакваме много по-слаба втора половина на годината. Наистина имаме проблеми“, предупреждава Дюсман, определяйки ситуацията с недостига на полупроводници като „перфектна буря“. 

Коментарите на Дюсман подчертават проблемите, с които се сблъскват автомобилните производители по света в опит да преодолеят проблемите във веригите на доставка, които затрудняват дейността им от началото на годината.

Но въпреки че продажбите в автомобилната индустрия пострадаха, увеличаването на цените смекчава удара.

През юли Audi обяви, че недостигът на чипове е засегнал значително производствените ѝ обеми през първата половина на годината. Маржът на оперативната печалба на марката в същото време нарасна до 10,7%, надминавайки отчетения през 2019 г. оперативен марж от 8 на сто.

„Бих казал, че се справяме доста добре с това“, споделя Дюсман, който е и член на управителния съвет на Volkswagen Group. Той заяви, че групата търси по-тесни връзки с производителите на чипове и че концернът ще излезе по-силен от кризата.

Въпреки това в момента Audi се бори всеки ден с осигуряването на нужните компоненти, добавя Дюсман.

Audi, която е отговорна за повече от една четвърт от оперативната печалба на Volkswagen през първото полугодие, стартира амбициозен преход към електрическа мобилност, което означава, че всички нови модели, които марката ще пусне в продажба от 2026 г., ще бъдат изцяло електрически.

Междувременно производството на коли с двигател с вътрешно горене ще бъде постепенно прекратено до 2033 г.

Финансовият ръководител на Audi Юрген Ритерсбергер заяви през август, че ще са нужни само 2-3 години, за да може рентабилността на електрическите превозни средства да достигне тази на автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Дюсман смята, че това може да стане дори още по-бързо.

„Точката, при която ще печелим толкова пари, колкото от продажбата на конвенционални модели, може да бъде сега, догодина или през 2023 г.“, изтъква Дюсман.

Освен че иска да измести Tesla като най-голям производител на електромобили в света, Volkswagen се стреми и да разработва софтуер, който според ръководителя на групата Херберт Дийс ще се превърна в най-важния компонент в автомобила на бъдещето.

Дюсман, който оглави Audi през 2020 г., заяви, че Volkswagen ще разработва по-голяма част от софтуера, който групата ще интегрира в своите автомобили.

"Разбира се, бихме могли да споделим нашата софтуерна платформа с други автомобилни компании, но тук по-скоро говорим за средносрочен и дългосрочен план“, посочва Дюсман.

Освен за Audi в момента той отговаря и за луксозните брандове Lamborghini, Ducati и Bentley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още