IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" отчита ръст на добивите и износа на газ от началото на годината

Компанията отбелязва полупразните хранилища на Европа седмици преди началото на новия отоплителен сезон

16:03 | 04.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

В първите девет месеца на годината "Газпром" е увеличил добивите на природен газ със 17,3% на годишна база до 371,8 млрд. куб. метра, сочат разчетите, публикувани на сайта на компанията. Част от увеличението е насочено към вътрешния пазар, а другата - за износ.

Газовият гигант съобщава, че за периода е доставил 145,8 млрд. куб. метра газ, което е с 15,3% повече спрямо 2020 година. Доставките са вторите по големина в историята на компанията след 2018 година, когато износът достигна рекордните 149,2 млрд. куб. метра.

Според данните на компанията износът за Балканите се увеличава съществено. През първите девет месеца на годината за България ръстът достига 52,5% на годишна база, а за Румъния е от над 305%. За турския пазар доставките на руски газ се повишават със 138,3%, а за сръбския - със 125,2%. Износът на "Газпром" за Гърция се повишава с почти 11%.

"Газпром" отбелязва и полупразните хранилища в Европа. Според изчисленията на компанията с темпото на нагнетяване към 12 октомври - датата, на която започна черпенето на газ през 2020 година, страните ще имат в запас към 76 млрд. куб. метра природен газ, или 72% запълнени съоръжения.

Това е най-ниското ниво на резервите от газ от години насам. Според данните на "Газпром" те са с 20,5 млрд. куб. метра по-малко спрямо началото на миналия отоплителен сезон в Европа.

Резервите в украинските хранилища са с почти 33% по-малки спрямо миналата година.

Тези съобщения се различават от анализите на наблюдателите, според които "Газпром" изпълнява точно ангажиментите си и не добавя допълнителни количества на европейския пазар въпреки търсенето и високите цени в момента. Според германски експерти руският гигант изпълнява заявките от своите европейски хранилища, което обяснява празните съоръжения.

Една от причините за това поведение може да е желанието на "Газпром" да притисне Европа да сертифицира по-бързо "Северен поток" 2. Междувременно компанията вече пусна в ход плановете си за заобикаляне на Украйна - доставките за Унгария и Хърватия от 1 октомври вече се осъществяват по ново трасе - през "Турски поток" и територията на България и Сърбия. Това става възможно чрез изграждане на компресорни станции по трасето в двете страни.

Капацитетът на "Турски поток" е 31,5 млрд. куб. метра годишно. Планираният капацитет на "Северен поток" 2 е 55 млрд. куб. метра газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още