IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри на еврозоната: Инфлацията е временна

Високата инфлация не е аргумент срещу плановете на ЕС да стане климатичнонеутрален до 2050 г., твърди Паскал Донахю

11:43 | 05.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Лидерът на еврогрупата и министър на финансите на Ирландия Паскал Донахю. <em>Снимка:&nbsp;EPA/YANNIS KOLESIDIS</em></p>

 Лидерът на еврогрупата и министър на финансите на Ирландия Паскал Донахю. Снимка: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Финансовите министри от ерозоната очакват нормализирането на инфлацията през следващата година. Значително ускорилите се наскоро темпове на увеличение на цените са до голяма степен от временен характер, става ясно от цитирано от Ройтерс изявление сред срещата на финансовите министри в понеделник в Люксембург.

През септември инфлацията в еврозоната беше изненадващо висока – 3,4%. Основната причина бяха значително по-високите цени на енергията. Така инфлацията се озова доста над целта на Европейската централна банка. Нормализирането през следващата година обаче би съответствало на очакванията на ЕЦБ.

Лидерът на еврогрупата и министър на финансите на Ирландия Паскал Донахю каза, че ускоряващата се инфлация не е аргумент срещу плановете на ЕС да стане климатичнонеутрален до 2050 г. По този въпрос между финансовите министри е било постигнато съгласие.

„Зеленият преход не е проблемът. Това е част от решението", заяви Донахю, пояснявайки, че ситуацията означава, че трябва да поддържаме и ускоряваме усилията за подобряване на енергийната ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
viva
преди 2 години
ЕС ще стане климатичнонеутрален до 2050г. и ще си съсипе икономиката, а в същото време Китай, Индия и страните от третия свят ще бълват *** в атмосферата. Крайният ефект ще е нулев, дори отрицателен, защото ЕС глобално погледнато е малък, а останалия свят е голям, а в небето граници няма и за майката Земя няма никакво значение, че някой се ограничава, докато другите си правят каквото поискат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още