IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20-годишната мисия в Афганистан струва на Германия над 17,3 млрд. евро

Най-висок дял логично се полага на Министерството на отбраната

13:19 | 05.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH</em></p>

 Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

20-годишното разполагане на германски войници и служители в областта на развитието в Афганистан е струвало повече от 17,3 милиарда евро, показват нови данни на германското правителство. Разходите за военните съставляват най-голямата позиция.

„За участието на германските въоръжени сили в операциите „International Security Assistance Force“ (ISAF), „Operation Enduring Freedom“ (OEF) и „Resolute Support Mission“ в Афганистан от 2001 г. до 31 август 2021 г. са извършени разходи за около 12,3 млрд. евро, свързани с разполагането им“, става ясно от отговор на федералното правителство на писмен въпрос от страна на парламентарната група на либералната Партия на свободните демократи.  

Министерството на външните работи е изразходило около 2,48 млрд. евро за така наречените разходи за персонал и материали. Тази сума не включва разходите за персонал и експлоатация на Министерството на външните работи, тъй като те възникват при редовни дипломатически операции.

Министерството на развитието е предоставило около 2,46 млрд. евро на Афганистан в рамките на 20 години. Федералното министерство на храните и земеделието е изхарчило 33 млн. евро за две десетилетия.

Информацията за разходите на Федералната разузнавателна служба (BND) в Афганистан е обявена за класифицирана информация. „Разкриването на съответната информация би влошило сериозно изпълнението на задачите на Федералната разузнавателна служба, което от своя страна би могло да застраши сигурността на Федерална република Германия или да нанесе сериозни щети на нейните интереси“, пояснява федералното правителство.

За класифицирана информация е обявено и това коя инфраструктура, изградена с германски пари, сега се използва от талибаните. „Отговорът на федералното правителство на този въпрос ще направи информацията за начина на действие, уменията и методите, както и състоянието на знанията на Федералната разузнавателна служба достъпна за неопределена група хора не само в Германия, но и в чужбина “, се казва в отговора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Няма и милиард на година. Няма проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още