IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на соларните панели се превръща в проблем за енергийната система на Полша

Само за година соларните инсталации в страната се увеличават с 200% до 4 гигавата

18:32 | 05.10.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Правителствени субсидии насърчават изграждането на малки соларни инсталации в Полша и успехът е налице - инсталирани са 5,4 гигавата мощности, при минимална цел за соларни панели с мощност 5 гигавата до 2025 година. Но неочакваният бум започва да се превръща в проблем, пише европейското издание Politico.

Според условията на схемата правителството отпуска 3000 злоти (660 евро) за изграждане на инсталации с мощност от 2 до 10 киловата. Потребителите могат да получат  безплатно 80% от електроенергията, която не са потребили, когато соларните панели не работят. По този начин полските домакинства превръщат енергийната мрежа в собствено съоръжение за съхранение на енергия, което затруднява баланса.

Към момента в Полша има инсталирани 700 хил. соларни инсталации по домовете, но очакванията на Министерството на климата и околната среда очаква до края на годината техният брой да надхвърли 1 млн.

Успехът на правителствената програма обаче поставя на изпитание енергийната мрежа. И сега правителството се чуди как да спре субсидиите, но да запази атрактивността на соларните инсталации по домовете. В момента схемата е една от най-благоприятните за домакинствата в целия ЕС, коментират полските власти.

Една от готвените промени е начинът, по който се използва непотребената електроенергия. Предложението е потребителите да продават излишната енергия по пазарни цени, а след това, когато се наложи да купуват - това също да става по пазарни цени.

Вероятно новите условия ще бъдат представени през януари 2022 година. Но лобисти на соларната индустрия в страната смятат, че субсидиите трябва да бъдат запазени на всяка цена.

За Полша проблемите, които носят възобновяемите енергийни източници, са нещо ново. Около 70% от електроенергията в страната се произвежда от въглища и политиката на управляващата партия "Закон и правосъдие" по отношение на зелената енергия не е адекватна.

Управляващите не насърчават развитието на офшорните вятърни паркове, при които балансирането е по-лесно. Така Полша не успя да покрие целите на ЕС 15% от крайното енергийно потребление да бъде покрито от ВЕИ до 2020 година.

Сега, с бума на соларните инсталации и свиването на полската икономика заради пандемията от коронавируса, Варшава изглежда се доближава максимално до европейските цели. Но този ръст не е никак здравословен за енергийната система - само за година солараните инсталации се увеличават с 200% или 4 гигавата. По този начин страната се нарежда на четвърто място по експанзия на соларните мощности след Германия, Нидерландия и Испания през 2020 година. Тези данни бяха разпространение от лобистката група Solar Power Europe.

В Полша най-бързо расте сегментът на най-малките - домашни инсталации. Наред с нуждата от все повече средства за субсидии, това извади на светло и дългогодишното забавяне на модернизацията на енергийната мрежа на страната.

Без модернизация Полша може да се окаже в кризисно положение с растящия брой инсталации, смятат в страната. Възможно решение е малките инсталации да бъдат съпровождани и със съоръжения за съхранение на енергия.

Експертите коментират, че Полша има нужда от инструменти като динамично тарифиране, както и намаляване на пика на производството чрез съхранение на енергия. Това може да подобри баланса на доставките и потреблението на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
"...В Полша най-бързо расте сегментът на най-малките - домашни инсталации..." Навремето в Китай всеки произвеждаше стомана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Каквото и да си пресмятваш истината е една - няма ли субсидии, спира далаверата. Или както разправяха Тутуритковците - "Спре ли оборота - спира и живота!" :D Цялата работа е да се вземат пари от нещо работещо, допълнително оскъпявайки го и да ги дадът на нещо недоразвито и изобщо неконкурентно, с идеята уже да се развие и да стане по-по-най. Само дето сметките ще излезнат криви - както товйте така и на много други зеленеещи, понеже не може безкрайно да се потдържа подобен дисбаланс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
нема как да не включиш лек еротичен нюанс ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
... яко анти ... :))) ... то малко е неясно написано/преведено в материалът . ще пробвам да го обясня по-разбираемо . държавата дава 5000 злоти за фотоволтаична микро инсталация с мощност от 2кВт до 10кВт . цената на такаваинсталация е приблизително 10000 злоти за най-евтиния вариант от например 3кВт и стига до към 50000 злоти за 10кВт . изработеният от инсталацията ток и неупотребен от теб се подава на тяхното енерго . после когато имаш нужда от ток , например през нощта , този който си подал го купуваш от енергото с коефициент 0,8 . примерно , подал си 5кВтч през деня , можеш да купиш през ноща 5кВтч с отсъпка 20% . програмата е била оразмерена на 63млн злоти и е стигнала за около 200х инсталации . какво печели държавата ... ?! ами 4ГВт е спечелила за цена от 63млн злоти чиста енергия ... :))) ... без разходи за поддръжка , наем или земя ... само с/у 63млн злоти ... не са очаквали такъв огромен интерес ... и понеже всеки си го прави за тех си , масово са ползвани качествени инвертори и панели , почти нищо китайско ... и вместо да си правят по 3-4кВт , са се нахвърляли на по 10кВт ... и са се видели в чудо да балансират таава огромна генерация ... ама ще се оправят , все пак са слънчева държава , ние да му мислим , че туканка нема слънце ... 63млн злоти са 26млн лева или партийните субсидии , след намаленията дето гласуваха , за една година ... :))) ... сам реши кое е по-добре за държавата , след като си слушал/гледал български парламент в последната година ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
точ така Зелеф ние сме северна страна и от нас тръгват шейните със слънчаците и елените на Дедо ти Коледа ... а снежанките ни са разпоpетини до небесата ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Трудно е като нямаш чувство за хумор :]Просто на Зелков тука му е по-хард фотосинтезата и е на принципа "в чужбина винаги е по-добре" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Ти не си у ред бе.... как нямаме южно изложение пък имаме посока юг и по територия не се намираме между северните държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
С две думи - правете каквото искате, *** запазете субсидиите! Да ти *** и мафията...https://youtu.be/nMKNegE0qJY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
да ми посвириш на кларинета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
добре , че полша е с южно изложение , слънчева държава , имат си слънцегреене ... у нас това нема как да се случи , първо щото сме със северно изложение и нема слънце и второ , но не по-важност , повсеместна кнтонемия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още