IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Инфлацията може да остане висока известно време

Финансовият министър на САЩ остава като цяло оптимистично настроена за състоянието на икономиката

18:16 | 05.10.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън предупреди във вторник, че инфлационният натиск върху американската икономика може да продължи известно време, съобщава CNBC.

По-малко от седмица след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл нарече инфлацията „разочароваща“, Йелън заяви пред медията, че различните проблеми, довели до повишаването на цените, вероятно ще отминат, макар да не може да каже колко време ще отнеме това.

„Проблемите с доставките се развиха така, че доведоха до инфлация“, заяви тя в интервюто. „Вярвам, че те са преходни, но това не означава, че ще отминат през следващите няколко месеца“, коментира министърът.

Представителите на Фед често използват думата „преходно“, за да опишат текущото движение на предпочитания от тях показател за инфлацията, достигнал темп от 3,6% на годишна база – 30-годишен връх. Други показатели за инфлацията, например индексът на потребителските цени, са значително по-високи и някои икономисти вярват, че Фед подценява трайността на ускорението на цените.

Фед цели инфлация от 2%, но заяви в последната оценка от Федералната комисия по отворените пазари, че нивото вероятно ще стигне 3,7% през 2021 г., преди да се забави през следващите години.

Йелън отбеляза необичайния характер на текущото възстановяване от най-кратката, но най-стръмната рецесия в американската история, която продължи от февруари до април 2020 г.

„Вярвам, че Фед ще вземе правилните решения“, каза тя. „Попаднахме под изключително необичаен удар и, от една страна, сме с почти 6 млн. работни места по-малко, отколкото по време на пандемията, което значи много хора, които все още се нуждаят от работа. От друга страна, много компании срещат трудности при наемането“, посочи министърът.

Пауъл и други членове на ръководството на Фед, на който Йелън бе председател от 2014 до 2018 г., сигнализираха, че вероятно преди края на годината ще предприемат стъпки към премахването на извънредната помощ, която централната банка предостави на икономиката и пазарите. Това ще доведе до постепенно намаляване на обема облигации, които Фед купува всеки месец, а увеличение на лихвените проценти ще има преди края на този процес.

Подобно на бившите си колеги Йелън остава като цяло оптимистично настроена за състоянието на икономиката.

„Имаме изключителни промени в модела на търсенето от услуги към стоки“, каза още тя. „Знаем, че Фед се опитва да преодолее последиците от това“, допълни Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Общо взето, кадърните и финансово дисциплинирани хора по целия свят, които са работили, печелили и спестявали за да могат да изучат децата си и да имат спокойни старини, сега са заложници на търтеите, които нито имат знания, нито желание за да работят. Давай да съсипем всичко, защото трябвало да се намери работа на едни мързеливи 5 млн. души, като заливаме пазара с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"Финансовият министър на САЩ остава като цяло оптимистично настроена за състоянието на икономиката"... хаха, ташшаци , госпожа Петрова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
боже мой... кви централни банкери имате... не е истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Йелън: Инфлацията може да остане висока известно време >> Стана известно това известно как се пише на английски: FAR AND AWAY..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още