IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Гърция предлага общ механизъм за ЕС срещу флуктуациите на газовия пазар

Тази зима европейските потребители ще платят допълнително 100 млрд. евро заради високите цени на газа

21:20 | 05.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция предлага общ европейски механизъм, който да защити домакинствата от флуктуациите на цената на природния газ на борсите, пише Ройтерс. Темата ще бъде обсъдена от лидерите на страните от ЕС по време на заседанието на Европейския съвет по-късно тази седмица.

В началото на месеца и Франция поиска общ отговор на ЕС за цената на газа.

Европейският газов пазар записва рекорди на цените на фона на липсващите доставки и недобре запълнените газохранилища. Европейската икономика се възстановява от пандемията от коронавируса по-бързо от очакваното, което води до увеличение на търсенето на суровината.

Гръцкият енергиен министър Костас Скрекас и неговият колега, отговарящ за финансите, Христос Сайкурас са изпратили писмо до финансовия министър на Ирландия Паскал Донахю, който оглавява Еврогрупата, с предложение за общ европейски фонд, който да покрива рисковете от растящите цени на природния газ.

Средствата в него могат да идват от авансово плащане на квотите за въглероден диоксид, разпределени в страните от ЕС на базата на потреблението на енергия и на базата на брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението.

Атина предлага още и разпределение на допълнителни квоти въглероден диоксид за страните от ЕС през схемата за търговия ETS. Така държавите ще имат достъп до допълнителни приходи, с които да финансират механизмите за компенсация за домакинствата през зимните месеци.

Много европейски държави предприеха мерки в защита на домакинствата заради скъпата енергия. Гърция е една от тях - правителството одобри директни помощи за уязвими потребители, които да смекчат шоковото поскъпване на електроенергията.

Гръцките министри отбелязват в своето писмо, че ръстът на цената на природния газ е безпрецедентен и той се отразява и върху цената на електроенергията. "Това е мащабно предизвикателство за всички страни от ЕС, което не може да бъде решено самостоятелно, на национално ниво", заявяват те.

Според изчисленията на Атина заради високите цени на енергията европейските потребители ще платят допълнителни 100 млрд. евро през тази зима.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че европейските лидери ще обсъдят идеята за създаване на европейски стратегически резерв от природен газ, както и намаляването на зависимостта на цената на електроенергията от цената на природния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Тия явно бе разбират, че за договор са нужни две страни !!! Може да турите максимална цена на природния газ: 0.1$ на метър, но тогава кой ще ви продаде газ?Разбира се: урсулата пак си дрънка зеленашеската прocтотия. На тая докато не и резнат зелката, няма да се кротне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още