IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русата революция срещу Facebook

Facebook e „морално банкрутирал“, решава самостоятелно какво да виждат потребителите и лъже обществеността, казва Франсис Хаугън

08:53 | 06.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jabin Botsford/The Washington Post/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jabin Botsford/The Washington Post/Bloomberg

Светът вече познава лицето на Франсис Хаугън. Типичната All-American, която докладва на Сената на САЩ за преживяванията си във фирмата за данни Facebook, символ на мощта на монопола през 21-ви век.

Накратко - в понеделник Facebook се оказа с блокирала техника, а във вторник – с блокирала етика. Остава да видим дали ще дойде денят, в който ще имаме и блокирала структура - тоест Instagram и Whatsapp да са разделени. 

Изслушването на Франсис Хаугън в Сената във вторник последва няколко разкрития от Wall Street Journal, в които Facebook бе обвинен, че е пренебрегнал и запазил в тайна резултатите от изследванията за вредността на мрежата, за да избегне икономически щети чрез адаптиране на собствените си алгоритми.

Като цяло концернът цели механизмът, с който софтуерът избира уж интересни за потребителя материали, да благоприятства крайните мнения, за да се засили взаимодействието.

„По време на престоя ми във Facebook няколко пъти преживях конфликти между целта за растеж и сигурността на платформата“, обяснява Хаугън, която също така е работила за Google и Pinterest, преди да се присъедини към Facebook. Комисията по изслушването обърна особено внимание на въпроса как децата и младите хора се влияят от начина, по който работи платформата.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг отхвърли критиките в публикация в мрежата във вторник вечерта. Обвинението, че социалната мрежа поставя печалбите над сигурността и благосъстоянието на обществото „просто не е вярна", пише Зукърбърг. „Аргументът, че умишлено популяризираме съдържание, за да ядосваме хората за пари, е дълбоко нелогичен“, казва още той.

„Печелим пари с реклами, а рекламодателите ни казват, че не искат да виждат рекламите им до вредно или гневно съдържание“, пояснява още мениджърът. Той не познавал нито една технологична компания, която да произвежда продукти, които разгневяват или депресират хората, аргументира се основателят на платформата.

Според Хаугън в миналото групата „многократно е вземала решения против благото на обществото и в полза на повечето своя печалба". 37-годишната жена отправя три основни обвинения:

Първо: Въпреки че Facebook знае, че платформата за снимки на Instagram има отрицателно въздействие върху психиката на подрастващите, ръководството около главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг не е променило алгоритмите. Това е обвинение, което предизвика особено голямо възмущение в САЩ през последните седмици. Според Хаугън по този начин Instagram не само има вредно въздействие върху психиката на децата и юношите, а в много случаи увеличава мислите им за самоубийства. 

По-конкретно изслушването разглеждаше и въпроса дали използването на Instagram може да доведе все повече и до хранителни разстройства. Председателят на комисията, сенаторът Ричард Блументал от Кентъки, докладва за самостоятелен експеримент с фалшив акаунт в Instagram, който е бил наводнен с възхваляващо съдържание за хранителни разстройства, след като е бил използван известно време: „Ето как алгоритмите на Instagram могат да привлекат млади хора все по-дълбоко в по-тъмните територии“, казва той.

Второ: Когато фалшивите новини предизвикаха вълна от етническо насилие в Етиопия в края на 2019 г., използваният изкуствен интелект се е провалил, противно на планираното, със задачата да премахне проблемното съдържание.

Констатацията контрастира с предишни изявления на Facebook, в които компанията винаги е заявявала, че автоматичното откриване става все по-добро и по-добро. Освен това, според Хаугън, механизмите за филтриране понастоящем са достъпни само за избрани езици. „Алгоритмите на Facebook доведоха до насилие в реалния свят“, казва 37-годишната жена. Правителствата често не осъзнават колко неефективни са мерките за сигурност на Facebook, твърди още тя.

Трето: Като цяло Facebook е „морално банкрутирала организация“, казва разобличителката.

Хаугън не таи големи надежди, че Facebook ще промени начина си на работа по свое желание. „Компанията е много метрична организация, цифрите вземат решенията“, казва тя. За да се избегне по-строгото регулиране, ръководството оставя обществеността да вярва, че проблемите не могат да бъдат решени. „Докато структурите за стимулиране в организацията не се променят, Facebook също няма да се промени“, твърди бившата служителка на социалната мрежа.

За да се разрешат проблемите, Хаугън призова за създаване на надзорен орган, който да проверява и оценява ефективността на защитните мерки, например срещу невярна информация. „Facebook не спечели нашето доверие“, казва разобличителката, която също така призовава отговорността на платформата да бъде коригирана и в законодателството на САЩ. „Трябва да държим Facebook отговорна за щетите, които алгоритмите причиняват“, настоява тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Whitestar
преди 2 години
Много важно е да се добави факта, че освен фейк нюз и неморално коментари Фейсбук често не изпълнява ролята си на социализираща медия, а става инструмент за целенасочена дискриминация на хора!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още