IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адв. Райчинова: НАП трябва да е получила автоматично информацията по "Пандора"

За периода 2001–2010 г. над 24 млрд. долара са изнесени от България към офшорни зони, твърди Кольо Парамов

11:15 | 06.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната агенция за приходите (НАП) би трябвало да е получила автоматично информацията по досиетата "Пандора". Това заяви пред БНТ адвокат Илонка Райчинова.

Според нея по силата на конвенцията за сътрудничество между държавите информацията, която беше изнесена от разследването, идва именно от държави, които са подписали тази конвенция, което пък от своя страна дава повод да бъдат направени съответните проверки и да се установи има ли нарушения.

"Европейският съюз гласува и започна работа по небезизвестния план "БЕПС", по силата на който ние към днешна дата имаме над 180 държави, които са подписали конвенция за административно сътрудничество между държавите в областта на данъците и вече няма банкова тайна, ако вие имате сметка, където и да било по света, и сте нейн действителен собственик. Няма как да откриете сметка, ако не декларирате кой е действителният собственик. Подобна информация пътува автоматично между данъчните администрации, съвсем отделен е въпросът как точно се използва тя и как се обработва“, обясни юристът. 

Райчинова добави, че информацията е изтекла от 14 адвокатски кантори от Сейшели, Панама, Хонконг, Белиз, Британски Вирджински острови, Кипър и Дубай.

„Всички тези държави са подписали конвенцията и предоставят автоматично информация за притежавани банкови сметки и действителни собственици на българската данъчна администрация", уточни адвокатът.

Междувременно пред bTV финансовият експерт Кольо Парамов заяви, че за периода 2001–2010 г. над 24 млрд. долара са изнесени от България към офшорни зони.

По думите му 5 млрд. долара са изнесени от България за Панама през 2005 г. при управлението на Сергей Станишев. Подобни суми към същата дестинация са изнесени и през следващите години. „Офршорните зони и компании са начин за заобикаляне на закона, но тяхното време вече изтича и това се показва именно с последния казус“, заяви Парамов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Тая жена - Райчинова, днес по bTV директно си каза, че няма банкова тайна. Наистина и аз съм на това мнение - всички служби и службички ровят по банковите сметки. Как го докарахме дотук-целия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
...ако искаЩото никой в тая загубена държава не смеел да му каже нищо освен "добър ден, как сте днес".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 2 години
А Пеевски трабвало сам да влезе в затвора за укриване на данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още