IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли въглеродните квоти да бъдат обвинявани за скъпия ток?

Европейският енергиен пазар страда от "зелената лудост", заявяват европейски депутати, но в ЕК са категорични - ВЕИ ще намали зависимостта ни

15:37 | 06.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През последните седмици цената на енергията в Европейския съюз (ЕС) е водеща тема за всички. Обясненията за растящите цени са много - бързото съживяване на икономиката, недостатъчни доставки и недостатъчни резерви на природен газ. Тези фактори предизвикват нестабилност на пазарите, а цените на енергията растат всеки ден.

Не един и двама анализатори коментират, че причината за това са европейските действия за опазване на климата - залагането на възобновяемите източници, производството от които обаче е нестабилно, и насърчаването на отказа от въглища и другите изкопаеми горива. Политиките по климата, които включват и квоти за емисиите, чиято цена расте, са наричани "зелена лудост" директно в пленарната зала на Европейския парламент (ЕП).

Българският евродепутат Ангел Джамбазки поиска по време на дебати в ЕП мораториум върху търговията с квоти и отказ от Зелената сделка. За него е грешка отказът от въглища и разчитането на вноса на природен газ.

От Европейската комисия (ЕК) обаче са категорични - може да звучи парадоксално, но именно ускоряването на зелените мерки ще успокои ситуацията. Зам.-председателят на комисията Франс Тимерманс, който отговаря за климата, е категоричен, че въглеродните квоти, макар и с рекордни цени, отговарят за най-много до 1/5 от поскъпването на електроенергията.

Преди началото на заседанието на министрите на околната среда в Люксембург Тимерманс обясни, че причината за рязкото увеличаване на цената са нормалните пазарни процеси - търсенето е най-високо за последните 25 години.

"Проблемът е навсякъде", каза той в изявление, предавано от видеоканала на ЕК.

Инвестициите в зелена енергия в дългосрочен план ще намалят нови пикове в цените на енергията, категорична е и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс. Преди началото на срещата на европейските лидери за Западните Балкани тя призна, че цената на природния газ в момента е невероятно висока. "Но цената на възобновяемите ресурси намалява през последните години и е стабилна", допълни още тя.

Според Фон дер Лайен инвестициите в зелена енергия в дългосрочен план ще намали и зависимостта на ЕС от вноса на природен газ - общността внася 90% от газа, който потребява.

Европа има достатъчно газ за зимата въпреки по-малките количества в газохранилищата, обясни пред Европейския парламент комисарят по енергетиката Кадри Симсон. ЕК обаче ще предприеме стъпки за промени, които включват общи схеми за съхранение и търговия със суровината. Европейските депутати препоръчаха още и общи покупки на природен газ, както ЕС направи с ваксините срещу коронавируса.

Дебатите в ЕП показаха, че и депутатите не са категорични какво е решението за енергийния сектор - част от групите критикуваха Зелената сделка, но според повечето представители на ЕП зелената политика на общността ще намали зависимостта от изкопаеми горива и ще намали цената на енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Те СА виновни и това е очевидно. Виновни са не само за формирането на моментната цена, но и защото са причина за отказът от проучване и овладяване на нови газови находища. Благодарение на въглеродният данък енергийните компании се отказваха от основният си бизнес и наливаха милиарди в спонсорираните от правителствата зеленашески ***-0тии. Резултатът го виждаме. Джамбазки е прав, макар и малко краен, а наглостта на отвратителният тимерманс е просто чудовищна. А пък урсулата какво да я коментираме - тая нещастна женица не е годна за абсолютно нищо. За Европа тя е по-голямо бедствие то война или чyма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 2 години
муахахахахахахахахахахаха!дик чейни направи луди пари от въглеродните квоти и ги прекръсти "климатични промени", за да прикрие СЛЕДИТЕ! Зеленоумните уверяваха, че токът ше поевтинее като в чили, където го продавали на 0 щото соларите задоволявали сека потребност. ПЛАНЪ Е ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ! ЗАТРИВАШ ВЪГЛИЩАТА, УСИЛВАШ СОЛАРИТЕ И КВОТИТЕ, ТОКЪТ ПОСКЪПВА ДО НЕБЕСАТА! Е, ТОЧНО ТОГАВА СПИРАШ ДВГ ЗА АФТОМОБИЛИТЕ И ПУСКАШ ЕЛЕКТРИЧКИТЕ НА БАСНОСЛОВНИ ПЕЧАЛБИ. Стадото само ше блее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Само въглеродните квоти не са виновни.Те са само част от поредица гламави политики, които доведоха до това положение.Ама няма страшно.Урсула и Тимерманс казаха,че като засилят тези същите политики, нещата щели да са ОК.Както пееха Хиподил:Няа се плашиш коооопеле...Скакааууееец!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още