IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Регулираният пазар е безспорна защита за битовите потребители

Цената на електроенергията на енергийната борса в последните седмици се колебае на нива около 200 лева за мегаватчас

17:45 | 06.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Наличието на регулиран пазар е безспорна защита за българските битови потребители, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на брифинг в Министерството на енергетиката.

По време на него Иванов анонсира една от обещаните мерки в подкрепа на бизнеса срещу високите цени на електроенергията. От 1 ноември цената на тока, предоставян от доставчиците последна инстанция, ще се изчислява по нов начин, което ще доведе до известно намаление на цените - в диапазона 15-30 лева за мегаватчас.

По отношение на цената на електроенергията за бита, Иванов посочи, че без регулиран пазар българските домакинства е трябвало да купуват ток от свободния пазар.

Цената на електроенергията на енергийната борса в последните седмици се колебае на нива около 200 лева за мегаватчас. В сегмента "Ден напред" за 7 октомври нивото ѝ надхвърли 360 лева за мегаватчас. За сравнение, цената на регулирания пазар, определена от КЕВР на 1 юли, е 119 лева за мегаватчас.

България е единствената страна в ЕС с регулирани цени на електроенергията.

Енергийният регулатор обаче ще трябва да отрази повишаването на цените на енергийните ресурси и цената ще бъде променена от 1 януари 2022 година. Комисията започва да търси начин огромното увеличение в Европа да не се отрази по същия начин в сметките на българските потребители. "Ще направим всички възможно, в рамките на нашите възможности, да не допуснем прекалено голямо увеличение на цените" , гарантира Иванов.

Движението на цените е много динамично, каза още той и допълни, че сериозни анализатори не бива да дават числени, стойностни прогнози, защото пазарът ще ги опровергае. "Не им вярвайте", призова още Иванов по повод появили се прогнози за ръст на цената на тока дори и с 50%.

По-рано днес (6 октомври) един от експертите от КЕВР Пламен Младеновски прогнозира пред БНР, че цената на тока за бита ще се повиши в рамките на 20-30% на базата на днешните груби изчисления. Но също посочи, че регулаторът има инструменти, за да не допусне повишение в тези граници.

"Истинските прогнози ще дойдат едва в началото на месец декември", категоричен беше в Министерството на енергетиката Иван Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 2 години
И нека РЕВОЛЮЦИИТЕ да започнат :) Надявам се знаеш по къв повод д-р Гилотен е направил епохалната си рационализация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
битовите потребители трябва да си плащат реалната цена ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
jjoorr
преди 2 години
Само че за утре 07.10 в цели7 часови диапазона цената е над 500 лева. На кого да вярвам, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още