IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломат: България закъсня с обяснението на позицията си за Северна Македония

ЕС търси горещите точки на несигурност в региона, които спират европейския интеграционен път, посочи Боби Бобев, бивш посланик в Косово и Албания

10:37 | 07.10.21 г. 3
Дипломат: България закъсня с обяснението на позицията си за Северна Македония

Той посочи, че има разлика между подписването на Преспанското споразумение между Гърция и Северна Македония през 2018 г. и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между София и Скопие.

„Гърция първо постигна желаното от нея и чак тогава се съгласи да подпише споразумението – ние първо подписахме и след това поставихме условията, е мнението на Бобев. – Македонците не бяха заслужили да им се гласува такова доверие, като се имат предвид антибългарските настроения в страната.“

Боби Бобев обаче не смята, че признаването на Северна Македония след разпадането на Югославия през 90-те години от българска страна е било грешка.

"Тогава България демонстрира едно разбиране на желанията на македонското общество да превърне страната си в независима. След признаването й обаче трябваше да поставим своите условия", подчерта дипломатът.

Той припомни, че през 2018 г., по време на българското председателство на Съвета на ЕС, България постави темата за присъединяването на Западните Балкани в дневния ред.

„След това други европейски страни като Хърватия и Словения започнаха да предприемат действия по въпроса. В Бърдо словенското председателство организира среща между ЕС и страните от Западните Балкани", каза още Бобев.

"ЕС търси горещите точки, в които все още има предпоставки за несигурност в региона и спиране на европейския интеграционен път", посочи Бобев. Той очаква да няма да има конкретика в декларацията, която предстои да бъде приета по време на срещата ЕС-Западни Балкани в Бърдо.

"Словения е предложила 2030 г. да бъде крайна дата за приемане на шестте държави от Западните Балкани в ЕС, като Австрия вече е подкрепила идеята. По време на срещата европейските лидери ще се опитат да подчертаят европейската перспектива за страните от региона", прогнозира Бобев.

Дипломатът е убеден, че бъдещето членство на страните от Западните Балкани ще доведе до положителна трансформация. „Дори ако балканските държави спазват само критериите на ЕС за присъединяване, това ще допринесе за трансформирането на политическата ситуация, ще подсили икономическото сътрудничество и ще доведе до икономически напредък“, прогнозира Бобев.

Кои държави се стремят към еврочленство? Откъде идва натискът към България да подкрепи членството в ЕС на Република Северна Македония? Каква е позицията на Сърбия за евентуално членство в ЕС?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Всъщност това не са проблеми на останалите европейски държави затова те се правят на глухи относно обясненията на българската страна. Само ни сочат с пръст, обвиняват ни и наричат виновни за спирането на разширението. Някой може ли да ги попита защо на ЕС му е държава, която не иска да се откаже от репресии и асимилация на чужди граждани, фалифициране на исторически факти, агресивно насаждане на омраза, постоянна дискриминация и какво ли още не....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Те са се запънали, като магарета. Яко са индоктринирани. Ама да се оправят, натиск, ненатиск, България е в ЕС, а те се борят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
ПРИШКИ ни излязоха на устата да обясняваме защо блокираме макетата, но няма кой да слуша . В крайна сметка не е и нужно да влизаме в обяснителен режим и да си късаме гласните струни - блокираме и толкоз .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още