IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени ще влошат изчерпването на ресурсите и конфликтите

Доклад посочва 30 държави "горещи точки" с общо население от 1,26 млрд. души като изправени пред най-много рискове

12:19 | 07.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Порочен кръг, който свързва изчерпването на природните ресурси с насилствени конфликти, може да е преминал точката, от която няма връщане, в някои части на света и вероятно ще се задълбочи от изменението на климата, сочи доклад, публикуван в четвъртък и цитиран от Ройтерс.

Несигурността в осигуряването на храна, липсата на вода и въздействието на природните бедствия, съчетани с високия прираст на населението, разпалват конфликти и разселват хората в уязвимите райони, съобщи анализаторският център Institute for Economics and Peace (IEP).

IEP използва данни от Организацията на обединените нации и други източници, за да прогнозира кои страни и региони са с най-висок риск в своя "Регистър на екологичните заплахи".

Докладът посочва 30 държави "горещи точки" с общо население от 1,26 млрд. души като изправени пред най-много рискове, казва Серж Стробанц, директор на IEP за Европа, Близкия изток и Северна Африка.

Те се определят от три критерия, свързани с недостига на ресурси, и пет, фокусирани върху бедствия, включително наводнения, суши и повишаване на температурите.

"Дори няма нужда от изменение на климата, за да видим потенциалния срив на системата. Достатъчно е само въздействието на осемте екологични заплахи. Разбира се, изменението на климата го засилва", коментира Стробанц.

Афганистан има най-лошия резултат в доклада, според който продължаващият конфликт в страната е навредил на способността ѝ да се справя с рисковете за осигуряването на вода и храна, изменението на климата и редуващите се наводнения и суши. Конфликтът води и до по-нататъшно влошаване на ресурсите.

Шест семинара с участието на правителства, военни институции и групи за развитие миналата година стигнаха до извода, че "е малко вероятно международната общност да обърне порочните цикли в някои части на света", казват от IEP.

Това важи с особена сила за Сахел и Африканския рог, където през последното десетилетие се наблюдават все по-сериозни и влошаващи се конфликти.

„Тъй като напрежението вече ескалира, може само да се очаква, че изменението на климата ще има усилващ ефект върху много от тези въпроси“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
нали се сещаш че ако има война поради тази причина ... ти ще бъдеш от първите за бой и ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Всеки ден пускате вече яростни статии за "климатичните промени". Нещо гузни ми се виждате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още