IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ очаква 2021 г. да приключи с 4% ръст на икономиката

В края на годината инфлацията ще достигне 3,8%, а през 2022 г. ще бъде 2,6%

18:08 | 07.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2021 г. реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) ще достигне 4%, а през 2022 г. – 4,9%. В края на годината инфлацията ще достигне 3,8%. Това става ясно от публикуваната на сайта на Министерство на финансите есенна макроикономическа прогноза.

Важно е да припомни, че актуализацията на бюджета за тази година беше изготвена и приета, без да има актуална макроикономическа прогноза, което бе повод за множество критики към финансовото ведомство, дори и от Фискалния съвет. Наличието на есенна прогноза е добър индикатор, че въпреки липсата на редовно правителство, се работи активно по план-сметката за следващата година.

м1 м1

От стратегическия прогнозен документ става ясно още, че ръстът на БВП за следващата година ще се дължи основно на инвестициите. Публичните инвестиции ще бъдат подкрепени от Националния план за възстановяване и устойчивост, а частните – от подобрението на икономическата среда и повишеното търсене. В същото време обаче един от основните рискове, посочен в прогнозата е именно реализирането на инвестициите по линия на проектите в плана и на проектите, финансирани от европейските фондове.

Според МФ потреблението на домакинствата ще има по-умерен темп на растеж през 2022 г. поради високата база от 2021 г. и лекото забавяне в нарастването на доходите.

м2 м2

Средногодишният брой на заетите през 2021 г. ще остане почти на нивото от 2020 г. – увеличение с 0,1%, докато през периода 2022–2024 г. се предвижда ускорен растеж на този показател, повлиян от преустановяването на негативното влияние на COVID-19 върху икономиката и ефектите от Националния план за възстановяване върху заетостта и безработицата в страната.

В прогнозата е записано, че оценките за нарастването на доходите от труд в средносрочен хоризонт са ревизирани във възходяща посока. Повишението на компенсацията на един нает се прогнозира да достигне 8,8% през 2021 г. и 7,8% през 2022 г. Догодина се очаква нарастването на заетостта да бъде до известна степен ограничено от евентуална оптимизация на работните места в държавната администрация, а през 2023 г. и особено през 2024 г. – от неблагоприятната демографска динамика.

м3 м3

Очакванията в есенната прогноза са за по-силно поскъпване на петрола и неенергийните суровини през 2021 г. в сравнение с допусканията през пролетта. Нарастването на общото равнище на потребителските цени ще продължи да се ускорява и в края на 2021 г. инфлацията ще достигне 3,8%, а средногодишната инфлация 2,2%. За следващата година се прогнозира ускорение на средногодишната инфлация до 2,6%, докато тази в края на годината да се забави до 2%. През следващата година рискът за по-нататъшно повишение на международните цени на суровините и стоките се засилва все повече поради прекъснатите вериги за доставка. С това допускане е разработен алтернативен сценарий, като е оценено отражението върху основни макроикономически показатели, пишат в прогнозата си от МФ.

Годишното нарастване на вземанията от предприятия се прогнозира да бъде около 4,1%, а на вземанията от домакинствата – 10,3%. Кредитът за нефинансови предприятия ще се ускори в периода 2022–2023 г., в синхрон с възстановяването на частните инвестиции, подкрепени и от Плана за възстановяване.

м4 м4

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още