IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz: Брутните активи на глава от населението в България минават 12 740 евро

Задълженията обаче растат с по-бърз темп - 5% на годишна база до общо 19 млрд. евро и 2707 евро на глава от населението

15:45 | 07.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Брутните финансови активи на българските домакинства са нараснали двойно от 2010 г. насам до 10 008 евро през 2020 г. Преди година сумата бе 9586 евро. Това става ясно от новия доклад Allianz Global Wealth Report на германския застраховател Allianz, който всяка година анализира финансовите активи и дълговете на частните домакинства в почти 60 държави.

Нарастването през миналата година се дължи основно на увеличението на активи като пари в обръщение и депозити, застраховането и др.

Брутното финансово състояние на българите се увеличава леко с 0,1% на годишна база до общо 88 млрд. евро (149% от БВП) и 12 714 евро на глава от населението. Задълженията обаче растат с по-бърз темп – 5% на годишна база до общо 19 млрд. евро и 2707 евро на глава от населението. 

Миналата година бе белязана като цяло от изключителни контрасти. От една страна, пандемията предизвика големи човешки страдания и вкара световната икономика в застой. От друга страна, фондовите пазари се възстановиха бързо след кратък шок - благодарение на програмите за държавна помощ и разхлабената парична политика на централните банки.

В резултат брутните финансови активи в световен мащаб нараснаха с почти десет процента, достигайки за първи път границата от 200 трилиона евро. За текущата година се очаква те да нараснат с още седем процента, при условие че няма голямо понижение на фондовите пазари през последното тримесечие, става още ясно от доклада на Allianz.

Застрахователната група е оценила данни за натрупването на богатство в 57 държави. Брутните финансови активи включват парични средства и банкови депозити, пари, инвестирани в застрахователни компании и пенсионни фондове, и инвестиции в ценни книжа и фондове. В Германия те растат с 6,6 % през 2020 г.

„Данните са много впечатляващи“, казва Лудовик Субран, главен икономист на Allianz. „Много домакинства всъщност не спестяват, а просто оставят парите си настрана, но да поставиш пари в банковите сметки е пропусната възможност“, казва той. Според него е необходима нова култура на спестяване: домакинствата трябва активно да инвестират в пенсионни схеми и зелената трансформация.

Забележимо е също, че тенденциите за развитието на икономиките и богатството рядко са били толкова различни, колкото през миналата година. Според проучването световното богатство е нараснало с 11,6 процентни пункта повече от икономическото производство.

Подобни несъответствия е имало само през 2008 г., в разгара на финансовата криза. Но тогава се случи обратното: финансовите активи се свиха, докато икономиката все още растеше. През 2020 г. обаче световните финансови активи надвишават икономическото производство с 300 процента.

Не само ралито на фондовите пазари допринесе за нарастването на активите в последно време. По време на блокадите много потребители не бяха в състояние да изразходват парите си, което доведе до рязко нарастване на банковите депозити в световен мащаб - с 11,9 % през 2020 г. Икономическото затваряне на практика принуди хората да пестят. На фона на облекчаването на мерките през тази година хората пътуват повече и ходят по-често на ресторанти. Въпреки това експертите на Allianz очакват спестяванията да останат на високо ниво.

Глобалните активи под формата на ценни книжа също се увеличават силно – с 10,9 % през 2020 г. Растежът вероятно ще бъде също толкова висок и през тази година. За разлика от тях активите в застрахователните компании и пенсионните фондове са се увеличили само с 6,3 % през миналата година.

На практика почти всеки, който е инвестирал във фондовия пазар, е спечелил. Американските спестители държат почти 55% от финансовите си активи в акции и следователно са се възползвали много от бума на фондовия пазар. В Западна Европа делът на акциите е едва под 28%, а в Япония - само 16%.

Какво означава това показват следните цифри: през последните пет години поскъпването на акциите в САЩ представлява 70% от общия ръст на активите в сравнение със само 11% за Германия. Германците са световни шампиони по спестявания, но това не им се отплаща, показва проучването. Между 2016 и 2020 г. богатството в САЩ се е увеличило с 39%, в Германия, от друга страна, само с 26%.

По отношение на нетните финансови активи - т.е. активите с изключение на недвижимите имоти и минус дългове, лидер са САЩ с еквивалента на над 218 хил. евро, следвани от Швейцария и Дания.

Разликата в просперитета между богати и бедни остава голяма. Най-богатите десет процента от населението - около 520 милиона души в изследваните страни със средно нетно финансово богатство от 250 хил. евро - притежават заедно над 84% от общото нетно финансово богатство в размер на около 154 трлн. евро през 2020 г. През 2000 г. обаче делът бе 91%.

Според доклада средната класа се свива в много страни. На някои места това се дължи, наред с други неща, на факта, че повече хора могат да се причислят към висшата класа. Независимо от това по-голямата разлика между отделните слоеве от населението крие рисковете от социални напрежения в дългосрочен план, пише в резюмето на доклада на германския концерн.

Пандемията от коронавируса може дори да изостри неравенствата. Една от причините е, че средата с ниски лихви продължава по-дълго, отколкото първоначално очакваха много експерти. Тъй като ниските или дори отрицателните лихвени проценти подхранват цените на акциите и недвижимите имоти, хората, които вече притежават такива класове активи, се възползват преди всичко от тази тенденция. Но все по-трудно става за младите спестители да придобият собствен имот или друг качествен актив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
needle
преди 2 години
Явно ни четкат от Алианц с цел да привличат клиенти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още