IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Григоров: Кибератаките не подминаха и българските застрахователи

90% от атаките са заради човешка грешка, твърди управителят на Cyber One

16:54 | 07.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Застрахователните компании могат да бъдат разглеждани като доставчик на сигурност. Те отдавна предлагат услугата киберзастраховане, която се появява още с започването на използването на дигитални активи. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Кирил Григоров, управител на Cyber One.

“Продуктите на киберзастраховането са насочени към бизнеса. Малкият, средният и корпоративният бизнес са най-честите жертви на кибератаки. Причината е, че за хакерите в основата винаги седи финансовата изгода”, посочи той.

Григоров обясни, че в България вече има компании, които използват израелския модел на изчисляване на риска от кибератаки, както и за обучение на персонала. По думите му продуктите на киберзастрахователите са съобразени с трудностите, които биха могли да възникнат за различните бизнеси.

“Проблемите могат да бъдат свързани с преките загуби от кибератаки или други подобни инциденти. От друга стана киберпрестъпленията имат вторичен ефект: проблеми с контрагенти, регулатори, партньори и институции”, изброи последствията експертът.

Той е категоричен, че киберзастраховането трябва да бъде насочено към измерване на риска, а не само към изплащане на обезщетение.

“Почти всички фирми, които широко използват дигитални активи, вече са били жертва на подобни кибератаки”, каза още Григоров.

Той допълни, че при хакерските атаки обикновено става дума за изтичане и кражба на данни, което след това води до изнудване. Компаниите се опитват да запазят всичко това в тайна, защото инцидентите удрят сериозно по реномето им.

Кирил Григоров потвърди, че през последната година български компании са ставали жертва на кибератаки.

“Всяка финансова компания трябва да изпълни техническите изисквания за сигурност, както и строгите политики за информационна безопасност“, съветва експертът и напомни, че човешкият фактор е много важен, защото 90% от атаките са заради човешка грешка.

Какви вреди нанасят хакерските атаки на застрахователите. Какво изискват регулаторите и кога се правят стрес тестове? Разви ли се дигиталното застраховане? Какви нови технологии прилагат застрахователите и финтех компаниите?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Още за киберсигурността ще разбере на събитието FinTech&InsureTech от поредицата Tech21 на Bloomberg TV Bulgaria на 10 октомври.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още