IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще предложи ли Азербайджан повече газ на Европа?

България може да бъде разпределител в енергийната система на Стария континент, посочи Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов

19:30 | 07.10.21 г. 4
Ще предложи ли Азербайджан повече газ на Европа?

„Страната ни има големи находища и можем да снабдяваме европейските пазари. Ние сме алтернативен източник, чрез който може да се разнообрази пазарът в Европа“, смята дипломатът и потвърди, че страната му вече 15 години доставя петрол за Европа.

Д-р Хюсейнов съобщи, че Азербайджан има готовност да подава по-големи количества, тъй като капацитетът не е запълнен. Той съобщи, че страната му разполага с 2,6 трилиона кубични метри газ залежи, което означава, че в близките 100 години могат за се експлоатират тези находища. 

„Независимо от сегашната ситуация, целта на страната ни е да предоставяме повече газ и да разширим обемът на доставките“, заяви посланикът в контекста на европейската енергийна сигурност и напомни, че азерският газ преминава през седем държави.

Какво е значението на Азербайджан за европейската сигурност на фона на събитията в Афганистан? Какво предвижда договорът, подписан през 2013 г. между България и Азербайджан? Какво е изпълнението на проекта по изграждането на интерконектора между България и Гърция?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от предаването "В развитие" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
fon
преди 2 години
Нещо си се побъркал. 2.6 трилиона кубични метри газ могат да заместят целия износ на Русия към ЕС за 20 години. Пък след 20 години газ на ЕС може да не му трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Импе, за да е поликт-коректно го сравнявай с добива на хАмеркика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
България може да бъде нещо само ако на власт НЕ са мафията и корупцията върху, които са изградени политически проекти като ГЕРБ, БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Какви "големи находища", бе - пaляч0, доказаните запаси на Шах Дениз са колкото добивът на Газпром за ОСЕМ МЕСЕЦА !!! Аман от самообявили се "експерти". Азерският газ става само за частична регионална диверсификация - примерно за Балканите + Италия - нищо повече. Ако реши цяла Европа да цоца оттам - ще им изцоца всичкия газ за половин година горе-долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още