IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов газов проект в Аляска може да свие обема на азиатските парникови емисии

Компанията AGDC планира изграждането на тръбопровод и съоръжение за втечняване на газ, които трябва да бъдат финансирани от договор с потенциалните клиенти

22:00 | 07.10.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията Alaska Gasline Development Corp. (AGDC) обяви, че предложеният от нея проект за износ на втечнен природен газ (LNG) ще намали емисиите на парникови газове в Азия, като позволи на електроцентралите в региона да използват по-чисто гориво от доминиращите в сектора на енергетиката въглищата. 

AGDC публикува проучване, което заключава, че общите емисии на парникови газове от LNG от Аляска ще бъдат с 50% по-малко от изгарянето на въглища от китайските централи, намалявайки общите емисии на въглероден диоксид със 77 милиона тона годишно, съобщава Ройтерс.

Проучването, направено от експерти в областта на енергетиката и околната среда от EXP, SLR Consulting и ALG (Ashworth Leininger Group), също така показа, че газът от Аляска има по-малък интензитет на парникови газове в сравнение с други проекти за износ на LNG по бреговете на Мексиканския залив и Австралия.

„Когато погледнете ползите за околната среда, постигнати от завършването на нашия проект, това потвърждава нашата позиция“, изтъква Франк Ричардс, президент на AGDC.

Компанията разработва проекта за втечнен газ в Аляска за 38,7 млрд. долара, който включва съоръжение за втечняване на синьото гориво на полуостров Кенай и проектен тръбопровод с дължина от 807 мили (1299 километра), който ще транспортира газ.

AGDC извърши проучването, след като президентът на САЩ Джо Байдън нареди на Министерството на енергетиката да извърши анализ на жизнения цикъл на емисиите на парникови газове от проектите, които са били одобрени по време на бившия президент Доналд Тръмп.

Втечненият газ от Аляска, добиван от AGDC, е един от няколкото проекта за износ на газ в Северна Америка, които от години търсят клиенти за подписване на дългосрочни договори за доставка, с които се финансират самите проекти.

AGDC не планира да изгради тези съоръжения, а да съдейства на страни, които да направят това след сключване на договор.

Ричардс посочва, че AGDC вече се е договорила за изграждането на тръбопровода, като сега търси страна, която да реализира и проекта за завод за втечняване на газ.

За да подпомогне проекта, Конгресът на САЩ включи гаранции за заем на стойност 26 млрд. долара за проекта в Аляска в последния законопроект за стимулиране на американската инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Е кво като са частни мрежи за лична употреба?Или понеже са частни, не им пречи когато няма слънце?Когато тъмни облаци надвиснат над Майка България, както днес например, пак ще виснат на гърба, по-скоро на мрежата де, на БЕХ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
да ти е.а мамата тролска гнидава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
както и друг път съм писал , повечко хора трябва да четът форума на инвестора , а не да си хвърлят парите на вятъра ... :))) ... ама не би ... това в огромната си част са частни мрежи за лична употреба , да не кажа че са само такива . но процедурата го изисква ... изисква се и електромер да вържеш в своя имот на свойта инсталация , която ще е за лична употреба , за да може митницата да проверява колко ток си генерирал за да ти начислява акциз , защото токът е акцизна стока в БГ , за да покриват дефицита в БЕХ с внесеният от теб акциз ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
https://cdn.statcdn.com/Infographic/images/normal/20750.jpeg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Зелков, тези соларки не са базови мощности. Те работят, АКО има Слънце. АМА за зла участ назима, когато на всеки му е студено и му трябва ток за конвектора/климатика, такъв от соларки ЙОК! Така че и 800Г мощности да има, без Слънце те са само едно... желязо, невършещо работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
ами заявените фотоволтаици за включване в ЕСО са към 8000МВт ... сам си прави сметката , тролене не тролене тва е реалността . хората в БГ сами построиха един блок от беляНЕ без помощ от държавата ... ако приемем фактор на капацитет според "орката" , известен форумен енергетик , - 20% ... :))) ... че една съществена част са и проекти с батерии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Не си отчаян но си ***, който говори твърде много излишни неща, повечето от които са само теория и голи твърдения, разминаващи се с реалността. Доста пъти не се усещаш, че увлечен в пропагандата даже изпадаш в лъжи. Това те издава най-много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
приличам ли ти на отчаян човек ... ?! ... ако искаш четеш , ако искаш не ... българите с къщи масово гласуват с джобовете си за фотоволтаици и соларни панели ... виждал съм топилна пещ на фотоволтаици в БГ вече , складови бази на фотоволтаици , дето въобще не са вързани към енергото ... къщи , които също не са вързани към енергото има ... :))) ... по белият свет строят вече обществени сгради откачени от енергото ... :))) ... помеждудругото в момента баш цената от фосили е петорна към веи-тата ... не знам дали си забелязал този детайл , и ще остане такава поне 1-2 години , ако не и завинаги ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Зелков, да не те отчайвам, но просто нямам време да чета безбройните ти линкове. Нямам против чист ток, НО - без народа да го плаща на 5-рна цена, от което богатеят инвестиралите в 'зеленакави' технологии :) Винаги съм давал примера с LED осветлението - всичко вкъщи е такова, оставил съм 2 крушки с нажежаема жичка в мазата, ей така, от носталгия. НО без насила набутвани субсидии за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
излез от коловоза ... !! ... разбира се , че е недопустимо за нови мащабни проекти ... чети пълните изречения , не само докъдето ти изнася ... :))) ... ще заменят едно много мръсно производство на ток с по-малко мръсно ... това ще се случи ... и имат 20-30 години да го приключат ... :))) ... и го правят с инсталирането на огромни по мащаб и обем възобновяеми източници . в различни части на белият свят този процес му се вижда краят вече , докато в държави от третия свят , като нашата , не е започнал дори , на държавно ниво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още