IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco скъсява дистанцията с Apple по отношение на пазарната капитализация

В момента саудитската енергийна компания е трета по оценка след производителя на iPhone и софтуерния гигант Microsoft

22:30 | 07.10.21 г. 23
<p>
	<em>Принц Мохамед бин Салман. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Принц Мохамед бин Салман. Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарната капитализация на саудитската енергийна компания Saudi Aramco надхвърли прага от 2 трлн. долара през октомври на фона на растящите цени на петрола и природния газ, като намалява разликата с най-ценната компания в света Apple Inc., чиято оценка достига 2,3 трлн. долара, съобщава Nikkei Asia Review.

Сега Aramco се нарежда на трето място, изоставайки от втория Microsoft с приблизително 200 млрд. долара. Това е първият път, когато държавният петролен гигант надхвърля целта от 2 трлн. долара, определена от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, веднага след първичното публично предлагане (IPO) на концерна през 2019 г.

Ако цените на суровия петрол останат високи, Aramco може да се доближи още повече до Apple, особено на фона на спада в цената на акциите на американската технологична компания от септември насам. 

Aramco достигна пазарна капитализация от 2 трилиона долара скоро, след като излезе на борсата, но след това оценката ѝ остана трайно под прага на фона на нарастващия глобален натиск за декарбонизация.

Други ключови енергийни акции също поскъпват, подкрепени от ръста при петролните цени. Книжата на руския държавен гигант "Газпром" поскъпнаха с близо 90% от началото на 2021 г., достигайки нов годишен връх от 397,64 рубли (5,53 долара) в сряда. Акциите на „Роснефт“, друга руска държавна компания, отбелязаха ръст от 50% за същия период до 663,35 рубли.

Цената на книжата на BP, Royal Dutch Shell и TotalEnergies също отчете годишен връх по-рано тази седмица, тъй като инвеститорите осребриха ползите от ралито при цените на суровините, подкрепяйки финансовото представяне на компаниите и стойността на техните активи.

Поскъпването на енергията произтича до голяма степен от години на ограничени инвестиции в производствен капацитет както по отношение на суровия петрол, така и при въглищата и природния газ поради глобалния преход към по-чиста енергия. Допълнителна тежест върху това оказа и появата и разпространението на коронавируса, който ограничи добива и обработката на енергийни суровини.

Широкият петролен алианс ОПЕК+ реши в понеделник да се придържа към плана си да увеличи месечния добив на петрол с 400 000 барела на ден, въпреки че пазарите очакват ръст в търсенето през зимата.

Ралито при акциите на Aramco се подхранва отчасти от статута ѝ на държавна собственост. Частните компании са притиснати от инвеститорите да ограничат въглеродния си отпечатък и по-трудно пренасочват инвестиции обратно към изкопаемите горива, дори когато цените на последните се покачат. Но Aramco и другите държавни петролни компании в Близкия изток могат да продължат агресивно да инвестират в тази област.

Изпълнителният директор на Aramco Амин Насър посочи, че компанията планира да увеличи дневния си капацитет за производство на суров петрол до 13 милиона барела до 2027 г. спрямо сегашните 12 милиона барела. Очаква се ролята на държавните компании да нарасне на световния енергиен пазар, поне в краткосрочен план.

Продължителното борсово рали ще проправи пътя на Aramco до листване извън Саудитска Арабия, ускорявайки плановете на Мохамед бин Салман за приватизация на компанията и ограничаване на икономическата зависимост на Саудитска Арабия от петрола.

Плановете за листване в чужбина включват борсите в Ню Йорк и Лондон.

Едно от основните предимства на Aramco е значително по-ниските производствени разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дребната мижи.турка Митю "императора" пак избивал комплекси. На всеки, ходил в расията и излизал извън центъра на масква и питера му е ясно, какъв "прекрасен" живот водят руснаците. Мизерия, кал, липсваща или разпадаща се инфраструктура, алкохолизъм, жалки заплати, мафия, чудовищна корупция и безперспективност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Мисля,че другите са подценени, и западните и руските, Тази година засега понамалиха подценяването, но според мен още доста ще поскъпват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Трябва ли човек да е живял в русия, за да е наясно че е гнyсна държава? Според мен не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
cherney
преди 2 години
Разликата между мен и теб са едни 14г. прекарани в Русия, а за Сибир вероятно също знам повече. Дето има една приказка - там съм роден, там започнах училище и пр. За Русия си гледал някой пропаганден клип на Първи канал и до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Абе нз - ама каквото съм разсъждавал прогностически пред децата на тема икономика, енергия и т.н. - все се е сбъднало... Впрочем ти сам си свидетел на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
И какво смешно? Господин Вова обича да ходи по красиви места, така че туристите няма да се разочароват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Ти си напушен, нали? НИЩО от това, което пишеш няма общо с истината !!! Русия е почти напълно самодостатъчна икономика, може би най-самодостатъчната в съвременният глобален свят и това го казват експертите. Колко са средните заплати в Русия всеки може да провери с два клика в Интернет... и ще ти кажа, че общо взето можем да се сравняваме по средни заплати с по-голямата част от европейска Русия, но можем само да въздишаме по доходите на сибиряците, на които заплата от 60-70 000 въобще не е нещо, което прави впечатление. Впрочем там и с 40 бимберици на месец може да се живее съвсем прилично, като се има предвид, че повечето им цени са наполовина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Че те всички други големи слузести компании - общо - като пазарна капитализация - сигурно не струват 2 ГБ !!! Поне руските само би трябвало да струват най-малко 1.5 ГБ. Значи - чаршафосаната ли е надценена или другите са подценени... или и двете са отчасти верни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
cherney
преди 2 години
Това твърдение "да им врътне крана" е някаква много сериозна глупост. 75% от всичко, което се потребява в Русия е внос, а се купува срещу щатски долари. Тия долари от къде идват според теб? Апропо, господарят на света не управлява държава, в която средния нетен месечен доход е в размер на минималната работна заплата в България. И не се крие в бункер, щото се опасява да не го гръмнат или свалят от власт чрез преврат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Не че има връзка с темата, но така искрено се смях като го прочетох, че е задължително да го споделя : " Ростуризм совместно с туроператорами разработает туристический маршрут по местам отдыха президента России Владимира Путина. Об этом говорится в сообщении ведомства."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още