IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският сектор на услугите се завърна към растеж

Според анализаторите услугите са по-уязвими на спорадични огнища на коронавируса в страната

08:48 | 08.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в китайския сектор на услугите се е завърнала към растеж през септември, след като голямото огнище на Covid-19 в източната провинция Дзянсу се е успокоило, показва проучване на частния сектор в петък. Данните предлагат известна подкрепа за забавящата се икономика, коментира Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на Caixin/Markit се е повишил до ниво от 53,4 пункта през септември от 46,7 пункта през август, възстановявайки се от най-ниското си равнище през пика на пандемията миналата година. Границата от 50 пункта разделя растежа от свиването на месечна база.

По-добрите данни в изследването, което се фокусира върху по-малки компании по крайбрежните региони, съответстват на откритията в официалното проучване от миналата седмица, което също показва, че секторът на услугите се завръща към растеж.

Според анализаторите услугите, които се съживяват по-бавно от пандемията в сравнение с производството, са по-уязвими на спорадични огнища на коронавируса в страната, което помрачава перспективите за дългоочакваното възстановяване на потреблението през следващите месеци.

„С оглед на това през следващите месеци правителството трябва да се фокусира върху подобряване на превенцията и контрола на епидемията и облекчаване на натиска при доставките“, казва Уан Джъ, старши икономист на Caixin Insight Group.

“Трябва да намери и баланса сред няколко цели, например насърчаване на заетостта, поддържане на стабилни цени на суровините, гарантиране на стабилни и редовни доставки и изпълняване на целите за контрол на енергийното потребление“.

Производствените цени са се увеличили през септември за 15-и пореден месец и растат с по-бърз темп заради повишаващите се разходи за труд, превоз и суровини, показва още проучването. Това е проблем, който доведе заводската активност до свиване миналия месец.

Общият PMI индекс на Caixin за септември, който включва активността в производството и услугите, се е покачил до 51,4 пункта от 47,2 пункта предишния месец, подкрепен от силното представяне на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още