IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се насочват към седма поредна седмица на растеж*

Рязкото нарастване на търсенето на петрол, подкрепено и от по-високите цени на въглищата преди зимата, изпреварва очакваното увеличение на предлагането

09:37 | 08.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени се повишават, като се насочват към седма поредна седмица на растеж - най-дългата подобна серия от декември, докато глобалната енергийна криза продължава да разтърсва пазарите от Европа до Азия, съобщава Bloomberg.

Цената на международния бенчмарк сорт Брент нараства с 1,43% до 83,12 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпват с 1,57% до 79,53 долара за барел.

Въпреки новината, споделена от Financial Times, че Вашингтон обмисля да използва стратегическите петролни резерви на страната, които могат да задоволят националните нужди от суровината в продължение на 35 дни, Министерството на енергетиката заяви впоследствие, че няма подобни планове „засега“.

петрол1 петрол1

Цената на суровия петрол нарасна до най-високото си ниво от 2014 г. насам по-рано тази седмица, след като широкият петролен картел ОПЕК+, воден от Саудитска Арабия и Русия, запази предварително определения месечен темп на увеличение от 400 хил. барела на ден въпреки бързо затягащия се пазар. Предложението на Русия да облекчи газовата криза в Европа и новината на Financial Times за кратко тласнаха петролните цени в посока надолу в четвъртък.

Икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус, заедно с прекъсванията на петролните доставки в Мексиканския залив след урагана „Айда“ вече доведоха до затягане на пазара, преди повишаването на цените на природния газ да стимулира допълнително търсене на петролни продукти като дизел и мазут. Рязкото нарастване на търсенето, подкрепено и от по-високите цени на въглищата преди зимата, изпреварва очакваното увеличение на предлагането.

петрол2 петрол2

„По-силното търсене на фона на енергийната криза засега вероятно ще бъде основният двигател при цените“, коментира Даниел Хайнс, старши стратег в Australia and New Zealand Banking Group. „Очакваме запасите да продължат да намаляват, като възстановяването на икономическата активност се задълбочава от смяната на газа с петрол преди зимата. Това би трябвало да повиши цените на петрола още повече", добавя Хайнс.

Въпреки че Русия предлага някаква форма на облекчаване на кризата в Европа с увеличени потоци от природен газ, Китай все още се сблъсква с прекъсвания на електрозахранването, като Пекин нареди на държавните компании да осигурят енергийни доставки за зимата на всяка цена. Китайските фючърси на мазута поскъпнаха с почти 10% в петък, тъй като местните пазари отново отвориха врати след седмица на национални празници.

*Информацията е актуална към 09:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
а какви вопли имаше от тукашните *** само, как това нещо е отживелица и нямало повече да се ползва щот имало вентилатори и слънчаци ... абе то хуу ама у Англия се редиха кат наще 90те години по бензиностанциите да видат как е по гладни години през Капитализма ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още