IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътни строители се събраха на трети национален протест

Фирмите твърдят, че месеци наред очакват да получат дължимите им пари за извършени дейности

11:29 | 08.10.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Работници от пътностроителните фирми се събраха на трети национален протест пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, предава БТА. Протестът е заради липсата на диалог с институциите за решаване на проблема с неизплатените на фирмите суми за извършени дейности по републиканската пътна мрежа.

Според председателя на Управителния съвет на Българска браншова камара "Пътища" Стефан Чайков дължимите към бранша от държавата суми са над 900 млн. лева.

Той допълни, че работната група за решаване на казуса с пътностроителните фирми, назначена от премиера, е направила предложение, което браншът не е виждал. 

По думите на Чайков браншът не държи да се платят изцяло дължимите пари до края на годината, а "разумна част" и иска ясна перспектива за това кога ще бъдат получени останалите средства.

По повод поканата от вчера на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова за среща в сградата на ведомството с всички собственици на фирми, които ще участват в протеста, Чайков каза, че министърът не познава Търговския закон.

Собствениците на фирми упълномощават определени търговски лица, които се вписват в Търговския регистър да представляват съответното дружество. Ако собственик на дадена фирма е акционерно дружество с 200 акционера, всички ли да дойдат, попита Чайков и посочи, че собствениците на пътностроителните фирми са хората, които са в момента на протеста. Ако министърът пожелае да се срещне с УС на браншовата камара, ние сме тук, допълни нейният председател.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков коментира, че държавата няма възможност да плати всичко, което е свързано с пътната поддръжка, защото бюджетът за тези дейности е бил изчерпан още с началото на първия служебен кабинет.

„Предложението е да се намери разумно решаване на периода, през който ще се платят средства, които държавата дължи и са за около 940 млн. лева. Ако сега се дадат тези пари през бюджета, това значи да бъде блокирана пътната поддръжка за години напред“, обясни той.

Затова предложението на министерството е да се стигне до споразумение, по което дължимите от държавата средства ще се изплащат в разумен период напред - през Бюджет 2022, 2023, както се договорим, каза заместник-министърът и отново повтори, че е невъзможно близо 1 милиард лева да бъдат отделени в края на 2021 г., за да се платят всички задължения към пътностроителния бранш.

Граматиков напомни, че за поддържането на пътищата тази зима са налични 100 милиона лева. Това означава, че ако днес стигнем до разумно решение, почти веднага тръгват тези пари към хората, които са на протеста, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още