IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските младежи ще получат ваучери за културни мероприятия

От програмата обаче бяха изключени коридите, което предизвика спор и в парламента

12:13 | 08.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Концерт на испанската звезда Рафаел в Мадрид. <em>Снимка: EPA/KIKO HUESCA</em></p>

Концерт на испанската звезда Рафаел в Мадрид. Снимка: EPA/KIKO HUESCA

За да се смекчи донякъде причинената от коронавируса криза, правителството в Испания прибягва до необичаен ход - младите хора в страната ще получават ваучери за културни мероприятия. Всеки, който догодина ще навърши 18 години, трябва да получи ваучер на стойност 400 евро от правителството. Но той не може да се използва за всякакви събития: получателите не могат да си купят билети за кориди, пише германското издание Der Spiegel.

Решението e една от противоречивите в политически аспект мерки, които правителството включи в проектобюджета за 2022 г. Ваучерите са предназначени да помогнат на културата и на индустрията на събитията в страната да се възстановят от загубата на доходи по време на блокирането заради пандемията. Според правителството тийнейджърите могат да похарчат своите 400 евро например за билети за кино и театър, книги и концерти.

Организаторите на кориди също искаха да са част от програмата, но спечелиха малко поддръжници в правителствената коалиция на лявоцентристката партия, водена от премиера Педро Санчес и левия алианс „Подемос". Консервативните опозиционни партии разкритикуваха кабинета, че изключва бикоборството. Fundacion Toro de Lidia, която представлява интересите на сектора, посочи, че испанският закон класифицира бикоборството като част от културното наследство на страната.

Министерството на културата обяви в писмено съобщение до държавната информационна агенция Efe, че „не всичко, което нашето законодателство разглежда като култура, ще попадне под тази културна подкрепа“. Но коридите са отхвърляни от голяма част от испанското общество, особено от младите жители на градовете.

Според изчисленията на испанското правителство почти половин милион души ще имат право на ваучери. Твърди се, че мярката ще струва на държавата около 190 милиона евро. По време на пандемията Франция и Италия бяха предприели подобни стъпки в подкрепа на своите културни сектори. България също подкрепя творците в няколко направления - бяха изплатени по три минимални работни заплати на артисти от свободния сектор, а още 5 млн. лева бяха отпуснати за култура и изкуство - за укрепване дейността на свободните творци, свободните организации и неправителствените организации. Театрите пък получиха и субсидия за заплати и осигурителни вноски на служителите си.

Проектобюджетът има за цел да насърчи икономическото възстановяване след пандемията чрез сериозни публични инвестиции - също и със средства от Европейския съюз. Правителството се стреми брутният вътрешен продукт на Испания да нарасне със седем процента през следващата година. Испанската централна банка Banco de España очаква ръст от 6,3% за тази година и 5,9% за следващата година.

Според прогнозите на правителството бюджетният дефицит се очаква да спадне до 5% от брутния вътрешен продукт през следващата година в сравнение с очакваните 8,4% тази година. Поради предполагаемото възстановяване на икономиката се очаква и увеличение на данъчните приходи. Планира се държавните служители да получат увеличение на заплатите си от 2%. Пенсиите също ще бъдат увеличени в съответствие с инфлацията, като се очаква най-ниските пенсии да се повишат с поне 3% през следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още