IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостатъчната помощ на правителствата заплашва Европа с тежка зима

Разходите може да се увеличат с 100 млрд. евро, а предложените мерки за подкрепа на домакинствата все още са далеч по-малко

13:45 | 08.10.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европа може би я чака една трудна зима, тъй като усилията на правителствата да защитят гражданите си от растящите енергийни цени изглежда не са достатъчни за справяне с кризата.

Няколко правителства досега са обещали общо около 10 млрд. евро субсидии и друг вид помощ за потребителите, изправени пред безпрецедентните увеличения в цените на тока, пише Bloomberg. Но това е миниатюрна сума в сравнение с 100-те млрд. евро допълнителни енергийни разходи, с които потребителите в Европейския съюз ще трябва да се правят тази зима, показват изчисления на гръцкото правителство и анализатори.

Ще е необходима много по-голяма държавна намеса – и по-меки температури, за да се избегне най-тежкият удар по потребителите, изчисляван на до няколко хиляди евро на домакинство.

Европейските граждани са „неспособни да покрият енергийните си разходи, което ще доведе до незабавно увеличение на енергийната бедност“, се казва в писмо на гръцките министри на финансите и околната среда от 2 октомври до председателя на еврогрупата Марио Сентену.

„Допълнителните енергийни разходи, които ще бъдат направени от потребителите, е вероятно да достигнат 100 млрд. евро“, посочват те.

Симон Талияпиетра от аналитичния център „Брюгел“ в Брюксел, който е фокусиран върху енергийни политики, също изчислява увеличението на потребителските разходи в ЕС на до 100 млрд. евро тази зима.

„Тези цени могат да помрачат европейското възстановяване“, казва Талияпиетра.

Отговорът на политиците

В няколко държави от ЕС вече се предприемат първи стъпки към смекчаване на ефекта върху потребителите и бизнеса.

Във Франция правителството на президента Еманюел Макрон ще осигурява субсидии за 580 млн. евро под формата на „енергийни чекове“ за най-бедните домакинства. В допълнение се въвежда и таван на цената на газта, който ще струва над 4 млн. евро.

Италия  ще прилага пакет от мерки за над 3 млрд. евро за ограничаване на цените през последното тримесечие, като сметките за ток се очаква да нараснат с около 30% още от този месец.

Испания ще използва 2,6 млрд. евро от увеличените данъци върху енергийните компании за компенсиране на потребителите.

Великобритания, която вече не е част от ЕС, обяви, че ще въведе мерки за 500 млн. паунда (близо 590 млн. евро) в помощ на най-бедните домакинства.

България изостава значително в предприемането на мерки. У нас засега се говори предимно за помощ за бизнеса, но не и за домакинствата. В края на септември министър Стефан Янев анонсира, че е разработена схема за финансови компенсации на бизнеса заради високите цени на тока съвместно с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тя ще действа през зимните месеци и ще бъде заложена в Бюджет 2022.

Той обаче не изключи възможността следващото Народно събрание да прецени, че може да актуализира още веднъж бюджета за тази година и да отпусне компенсациите още тази година.

Актуализацията е нужна, защото механизмът не е заложен в бюджета за тази година и преразпределението на средствата няма как да бъде направена, обясни тогава финансовият министър Валери Белчев. Той посочи също, че за шестте есенно-зимни месеца подкрепата за бизнеса възлиза на 600-650 млн. лева.

Няколко дни по-рано от телевизионно интервю с вицепремиера Атанас Пеканов стана ясно, че директни мерки за домакинствата на този етап не се предвиждат.

Запитан дали ще има помощи за населението заради поскъпването на тока и парното, той каза, че в другите страни компенсиращи мерки се прилагат, когато битовото потребление е излязло на свободния пазар.

„Ние все още имаме регулиран пазар за крайния потребител. Енергийната бедност е точно мястото, където трябва да се интервенира“, заяви вицепремиерът и допълни, че се работи по дефиниция за енергийна бедност. Регулацията от страна на КЕВР по думите му отчасти ще защити потребителите.

Заради поскъпването на тока България увеличи енергийните помощи за предстоящия зимен сезон. Помощта за отопление през новия сезон, който ще започне от 1 ноември и ще приключи на 31 март 2022 г., ще бъде увеличена с 27,75 лева и ще стане 523,55 лева. Повишаването е съобразено с поскъпването на електроенергията за регулирания пазар, съобщиха през юли от Министерството на труда и социалната политика.

От социалното министерство очакват през предстоящия сезон целевата помощ за отопление да бъде предоставена на 265 хил. лица и семейства.

Следващата седмица ЕС ще представи препоръки за по-нататъшни мерки, достъпни за страните членки – ход, чиято цел е да помогне на повече правителства да предоставят извънредна подкрепа за потребителите и бизнеса.

А със сигурност е нужно още, тъй като дори с обявената досега подкрепа на европейско ниво, 70 млн. до 90 млн. домакинства може да се окажат в затруднение да изплатят енергийните си разходи, посочва Стефан Бузаровски, професор от Университета в Манчестър със специалност енергийно потребление.

„Въпросът зависи от това какво ще се случи с времето“, допълва на свой ред Анджела Уилкинсън, генерален секретар на Световния енергиен съвет. Според нея, ако то се влоши, то способността на домакинствата в Европа да си позволят големи промени в енергийните цени е „несъществуваща“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Minka
преди 2 години
Първо да спрат да печатат. След това всичко друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Тя зимата ще е тежка не защото ще бъде студена и трудна, ами защото безумствата и политиките на европарламента оскъпяват и излишно усложняват всичко. Дори евтините неща стават няколко пъти по-скъпи. Спрете с политиките, които оскъпяват всичко!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
993
преди 2 години
Стига сте повтаряли като папагали този рефрен с тежката зима... И кой ще плаща сметката?! Тези, които плащат данъци нали, защото вече се напечатаха достатъчно пари, които надуха други балони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
баш, баш, тва е проблема.. Още помощ трябва.. малко е тази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още