IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще повиши ли България корпоративния си данък заради глобалната данъчна реформа?

Държави, като нашата страна, за да останат конкурентоспособни, ще трябва да намерят механизми, за да привлекат чуждестранни инвеститори, посочи Валентин Савов

22:25 | 08.10.21 г.
Ще повиши ли България корпоративния си данък заради глобалната данъчна реформа?

Данъчният експерт направи коментара си по повод  провеждащата се днес (8 октомври) среща за глобалната данъчна реформа. Над 130 държави ще обсъждат детайли на окончателното споразумение за глобален корпоративен данък.

Адвокатът посочи, че минималната корпоративна данъчна ставка ще засегне всички малки юрисдикции, които разчитат на данъчната си политика, за да привлекат чуждестранни инвеститори.

Савов потвърди, че именно това е причината споразумението да среща и опозиция от държави, които са с нисък корпоративен данък. „Но в дългосрочен план, сделката ще има благоприятни ефекти“, очаква финансовият експерт.

Той обясни, че данъчната реформа има два основни компонента. Първият и основен е – големите международни технологични гиганти и приходите, които те генерират, да бъдат данъчно облагани от юрисдикциите, на чиято територия се генерират тези приходи.

“Това е концепция, която аз считам за полезна. Тя може да донесе ползи за различните държави. Въпросът, който трябва да се постави, е как тези приходи ще бъдат разпределени между отделните юрисдикции”, коментира той.

Валентин Савов припомни, че до момента се обсъжда опцията глобалният корпоративен данък да важи само за корпорации, които има глобален годишен оборот над 20 млрд. евро и марж на печалба, които надвишава 10%. 

“От тези печалби определени проценти ще се разпределят към съответните държави. Все още няма фиксиран механизъм как ще става това и доколко той ще бъде справедлив”, посочи финансовият експерт.

По думите му, до момента данъчното облагане, международно и национално, се базира на два принципа. Единият е принципът на установеност, при който облагането на глобалния доход на една компания е в юрисдикцията, в която е установена и чието данъчно лице е тя. Според другия принцип облагането е в държавата, в която произтича дохода.

За да бъде облаган доходът на една компания при втория принцип, то тя трябва да притежава физическо пространство в дадена държава, чрез което реализира печалба.

“Това данъчно облагане беше приложено в традиционния бизнес, но в ерата на дигиталните технологии, в която една компания може да реализира огромни приходи без да бъде установена в дадена държава, не е приложимо. Това е и причината огромни приходи да останат необложени от данък”, убеден е финансистът.

Ще плащат ли повече най-големите световни компании в националните си хазни? Каква ще е позицията на Ирландия и САЩ във финалното  споразумение? Ще спечели ли България от данъчната реформа?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" чуйте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още