IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

A1 показа приложение на 5G за управление на дрон

Специално разработеният летателен апарат достави през 5G ULTRA новия iPhone 13

15:48 | 08.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: А1</em></p>

Снимка: А1

А1 и Институтът за космически изследвания и технологии към БАН показаха възможностите на 5G технологията за управление на дронове и приложенията им в сферата на логистиката. 5G ULTRA, определена от Ookla* за най-бързата 5G мрежа в страната, беше използвана за доставката на модел от серията iPhone 13, която започва да се предлага в магазините на телекома и онлайн на A1.bg от днес.

Доставката на новия iPhone 13 беше направена с помощта на дрон, специално разработен от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Той беше управляван през 5G ULTRA, за да се демонстрира на практика приложението на петото поколение мобилни мрежи при управлението на безпилотни летателни апарати. В случая дронът е предназначен за доставка на спешни малки пратки. Той е изработен основно от композитни материали, за да се сведе теглото му до минимум и да може да прелети над 30 км. с едно зареждане на батериите.

„През 5G ULTRA можем да управляваме безпилотни летателни апарати на дълги разстояния, което е практически възможно само с бърза и надеждна мобилна мрежа. Това се случва благодарение на характеристиките на истинската 5G мрежа - ултранадеждна комуникация с малко закъснение, супербърз широколентов мобилен достъп и масирана комуникация между машини. Трите компонента на мрежата са от решаващо значение за сигурното и безопасно развитие на безпилотната авиация за граждански цели, както и за бъдещото приложение на 5G във всички сфери на индустрия 4.0“, коментира по време на демонстрацията Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ в А1 България.

„Свидетели сме на интегрирането на две могъщи ключови технологии: аерокосмическата и мобилните комуникации. 5G мрежата осигурява необходимата свързаност за дроновете: надеждна, бърза, широколентова и с неограничен радиус на действие, а те осигуряват съдържание, полезно и интересно за всеки потребител“, коментира проф. Димо Зафиров, член на Института за космически изследвания и технологии към БАН.

Характеристиките на мрежите от пето поколение са от ключово значение за техните приложения в бизнеса и бита. В момента в страната работят два типа 5G решения. 5G мрежата на А1 използва честотна лента с широчина от 100 MHz на 3,6 GHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. Така 5G ULTRA предлага гигабитови скорости на сваляне за разлика от 5G DSS решенията. При тях ресурсът между 4G и 5G е споделен и на практика не се предлагат особени предимства, тъй като скоростите в 5G DSS са съпоставими с тези в 4G.

Изборът на съдържание на доставката не е случаен, тъй като днес в търговската мрежа на А1 и в онлайн магазина на компанията A1.bg започват официалните продажби на моделите от серията iPhone 13. Тя включва общо четири модела – iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max. И четирите предлагат 5G връзка с поддръжка на повече честоти, което ще позволи на техните собственици да се възползват от най-бързата 5G мрежа в страната – 5G ULTRA със скорости от над 1 000 Mbps.

* Според Ookla® на базата на данни от Speedtest Intelligence® тестове, проведени на територията на България в рамките на първите 6 месеца на 2021 г. за медианна 5G скорост на изтегляне (download) в мобилна мрежа. Търговските марки на Ookla® се използват с разрешение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още