IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началните заплати на Острова записаха най-силното си увеличение в историята

Силна конкуренция за служители отчитат британски агенции за подбор на персонал

16:38 | 08.10.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Британските работодатели са увеличили заплатите за новите служители най-много поне от 90-те години на миналия век, сочи проучване, което ще бъде анализирано от Английската централна банка в опита ú да прецени доколко е устойчив скорошният скок на инфлацията, съобщи Ройтерс.

Британската конфедерация на агенциите за наемане на персонал (REC) заяви, че фирмите все още се стремят да наемат кадри през септември, но наличността на служители отново рязко е спаднала. Това е дало на началните заплати за постоянни и временни работници най-силното повишение в 24-годишната история на проучването.

Главният изпълнителен директор на REC Нийл Карбери заяви, че конкуренцията за служители е широко разпространена - от сектори като преработка на храни и логистика - включително острия недостиг на шофьори на камиони, довел до неотдавнашната британска криза с доставките на гориво - до работните места в офисите.

"Всички видяхме как недостигът на работна ръка се отрази на ежедневието ни през последните няколко седмици, независимо дали това е празна бензиностанция или по-малко стоки на рафтовете на супермаркетите“, каза той.

Карбери призова правителството да предприеме повече стъпки, за да насърчи бизнес инвестициите, да облекчи имиграционните правила след Brexit, да намали бариерите пред международната търговия и да подобри професионалното обучение.

От Английската централна банка заявиха, че се увеличават аргументите за първото повишаване на лихвените проценти, откакто пандемията от коронавирус удари миналата година, като се очаква инфлацията в страната да достигне 4%. Банката следи внимателно показателите за растеж на заплатите, за да прецени дали ускоряването на инфлацията е преходно, както прогнозираше по-рано.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Ами нямат и желаещи да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
tetris12
преди 2 години
нали няма инфлация, от какво се притесняват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Ernan Kortes
преди 2 години
Стандарта им няма да се вдигне ,то е ясно,целта е да вдигнат лихвите за да могат хамстерите да въртят колелото с още по-голяма скорост до припадък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
993
преди 2 години
По-високи заплати, по-висики цени... Стандартът им с това няма да се вдигне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още