IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната оценка на SpaceX надхвърли 100 млрд. долара след продажба на акции

Компанията за космически технологии на Илон Мъск е втората по размер на оценката частна компания в света след китайската ByteDance

21:07 | 08.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарната оценка на компанията за космически технологии SpaceX на Илон Мъск надхвърли 100 млрд. долара след продажба на акции на съществуващи инвеститори по-рано през тази седмица, предава CNBC.

SpaceX се е била договорила с нови и съществуващи инвеститори да продаде акции за до 755 млн. долара при цена от 560 долара за акция, твърдят запознати със сделката източници. Това увеличава оценката на компанията до 100,3 млрд. долара.

Офертата за покупка представлява вторична продажба на съществуващи акции, добавят източниците. 

Новата цена на акциите представлява увеличение от 33% спрямо последната оценка на компанията от 74 млрд. долара при 419,99 долара за акция през февруари, когато SpaceX набра около 1,2 млрд. долара.

По същото време компанията осъществи друга сделка за продажба на съществуващи акции на стойност до 750 млн. долара.

Новата оценка на SpaceX я прави един от малкото „еднорози“ с оценка над 100 млрд. долара.

Компанията на Мъск сега е втората по размер на пазарната оценка частна компания в света, според данни на CB Insights, като е изпреварена единствено от китайската ByteDance и е с една позиция над финтех фирмата Stripe.

Оценката на компанията нарасна през последните няколко години, тъй като SpaceX набра милиарди долари чрез финансиране по два капиталоемки проекта: Starship и Starlink.

Starlink представлява проект на интернет мрежа с хиляди спътници, известни в космическата индустрия като „съзвездие“, предназначени да доставят високоскоростен интернет на потребителите навсякъде по света. SpaceX е изстреляла 1740 спътника по програмата Starlink до момента, а мрежата разполага с повече от 100 000 потребители в 14 държави.

Starship е голяма ракета носител от следващо поколение, която SpaceX разработва за изстрелване на товари и хора на мисии до Луната и Марс. Компанията тества прототипи в съоръжение в южен Тексас и вече е изпълнявала множество кратки тестови полети. Достигането на околоземна орбита представлява следващата стъпка в тестването на ракетата, като SpaceX очаква регулаторно одобрение за следващия полет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
този където пипне извират пари ... (пари дядя вова , не рубли) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още