IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автобусни превозвачи организират протест на 12 октомври

Те не са съгласни с начина на разпределяне на 40 млн. лв. държавни средства за подпомагане на сектора

19:05 | 09.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Национално сдружение "Случаен превоз" се готви за протест на 12 октомври - вторник, заради несъгласието си с начина на разпределяне на 40 милиона лева държавни средства за подпомагане на автобусните превозвачи, предава БНР.

Според национално сдружение "Случаен превоз" девет големи фирми ще получат близо 80 на сто от общо 40 милиона лева. 132 предприятия са изключени от програмата, а останалите 1340 малки предприятия ще кандидатстват само за 8 милиона лева. Оттам посочват, че прагът на подпомагане за големи предприятия също е далеч по-висок от допустимия според Европейската комисия - 3,5 милиона лева или 8 на сто от приходите за 2019 г.

Членовете на Националното сдружение "Случаен превоз" са предимно микро- и малки предприятия и според тях предложенията на Министерството са несправедливи, тъй като не отговарят на картината на пазара, подчертава неговият председател Радка Мандилова:

"Категорично не сме съгласни с предложените методи от Министерство на транспорта за разпределение на средствата и не сме съгласни с това, че няма да бъдат подложени на обществено обсъждане, като призоваваме да се направи подробен анализ на пазара, да се обяви обществено обсъждане, на което да участват всички, да се вземат всички предложения под внимание и да се преразгледа методиката, която Министерство на транспорта предлага, с оглед постигане на по-справедлив начин на разпределение", каза Мандилова.

От Национално сдружение "Случаен превоз" са изпратили писмо с исканията си до служебния министър-председател Стефан Янев. В него те посочват още, че в предложеното от Министерството на транспорта разпределение на средствата са допуснати и 11 общински предприятия за градски транспорт, три от които са големи.

Според тях предприятията на бюджетна издръжка не би трябвало да се възползват от помощите за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Прави са, глупаво е да подпомагат общински предприятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още