IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич: Сърбия няма да се откаже скоро от въглищните си централи

Страната се нуждае от тях, за да се справи с настоящата енергийна криза, каза сръбският президент

19:31 | 09.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Сърбия няма да се откаже скоро от въглищните си централи, тъй като се нуждае от тях, за да се справи с настоящата енергийна криза, заяви президентът на страната Александър Вучич въпреки натиска на ЕС да ускори енергийния преход към по-чисти горива, предава Bloomberg.

Над две трети от годишното производство от 35 тераватчаса на Сърбия идва от ТЕЦ-ове, а останалото – предимно от хидро-и вятърни инсталации. Сърбия трябва да намали емисиите, за да отговори на изискванията за присъединяване към ЕС. Застаряващите топлоцентрали на страната се захранват с лигнитни въглища, които са най-мръсния вид въглища.

Ръстът през последно време на цените на енергията засяга индустриалното производство и не позволява на страната да се откаже от въглищните централи, заяви Вучич пред репортери в столицата Белград.

„Трябва да си осигурим много по-големи количества енергия, за да имаме пълна енергийна сигурност. Постъпихме умно, като не унищожихме ресурсите си“ като ТЕЦ-овете "Колубара" и "Костолач" от комунистическата ера и техните открити рудници, каза Вучич.

Сърбия трябва да увеличи общия си капацитет от 8280 мегавата с най-малко 15% вместо да позволява спад на енергийното производство на фона на растящото търсене, заяви сръбският президент. Големите проекти за възобновяема енергия включват водноелектрическата централа "Джердап" 3 на река Дунав, добави той.

Но натискът върху цените в региона се очаква да намалее, като доминиращата държавна компания „Електропривреда Србије“ планира да възобнови работата на 650-мегаватовата си топлоелектрическа централа „Никола Тесла“ на 15 декември след приключването на ремонтни дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
за това Сърбия стана такава ***... щото всичките малллоуници там са на място... 80те беше като Германия... днес е като Албания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Точи си меча с френдовете в някоя ложа. Например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
doba
преди 2 години
АМИ това е Президент на място. Къде го нашия синергист?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още