IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационните данни в САЩ ще са във фокуса на анализаторите

През седмицата навлизаме все по-дълбоко в американския сезон на отчетите, а анализаторите ще обръщат внимание на очакванията на компаниите

08:13 | 11.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След една бурна седмица европейските инвеститори се надяват на по-добри времена. Не е ясно обаче дали те ще започнат през следващите дни - все пак има много новини, които трябва да се претеглят. В крайна сметка обаче се счита за добър знак, когато много борсови търговци са песимисти и вероятно вече са продали своите акции и следователно трябва да купуват отново, когато новините са добри.

През изминалата седмица Dax почти спадна до майското дъно от 14 816 пункта. За първи път от около година индексът падна под 200-дневната линия, което е важно за график анализа.

Но германският бенчмарк индекс се възстанови през седмицата. В петък отчете дневен минус от 0,3 процента с ниво на затваряне от 15 206 пункта. В САЩ индексите не бяха единни в края на търговската седмица.

Индексът Dow Jones едва се промени на ниво от 34 746 пункта. Технологичният Nasdaq се сви с 0,5% до 14 579 пункта. Широкият S&P 500 загуби 0,2% до 4391 пункта.

Като цяло високата променливост на фондовите борси се очаква да продължи. В смесената ситуация между нарастващите инфлационни очаквания, отслабващото икономическо възстановяване и подкрепата от страна на централните банки, адаптирани към пазарната ситуация, тримесечните данни за третото тримесечие сега ще предоставят нова информация. Според Commerzbank анализаторите следва да обърнат много внимание на очакванията на групите.

На пазара нараства и нервността от развитието на инфлацията. Много борсови посредници се чудят как ще реагират централните банки, ако се окаже, че инфлацията, предизвикана от високите цени на енергията и недостига на материали, не е просто временно явление. А през следващите няколко дни може да има разкриваща информация по тези два въпроса.

Данните за инфлацията в САЩ и продажбите на дребно са на фокус

Индексът ZEW за икономическите очаквания в Германия ще бъде на дневен ред във вторник. Експертите от Helaba не са особено оптимистични: Данните за повишаването на цените също може да са повлияли на проучването, така че „вероятно ще се отчете още един лек спад в очакванията на ZEW“, казват те. Те очакват спад до 25 пункта - от 26,5 при последното публикуване.

Данните за индустриалното производство в еврозоната ще бъдат публикувани в сряда. В Германия продукцията на промишленото производство наскоро бе намаляла значително, като по този начин показа „по впечатляващ начин колко силно преработващата промишленост в момента страда от огромния недостиг на части и междинни продукти“, както подчертават анализаторите на LBBW.

Най-големите опасения обаче бяха последните експлозивни повишения на цените на енергията. Те имат потенциала да забавят икономиката, като същевременно подхранват инфлацията. Предстоящите данни за инфлацията в САЩ в сряда да се очакват с особено вълнение, поясняват от LBBW. Анализаторите прогнозират средно леко ускорение през септември до 5,4% на годишна база.

Анализаторите на Merck Finck също не са особено оптимистични. „С оглед на покачването на цените на енергията и продължаващия недостиг, и то не само на чиповете, ценовата тенденция в САЩ едва ли ще се отпусне през септември“, казва главният стратег Робърт Грайл. Въпреки това той очаква „предимно временно покачване на инфлацията и в САЩ“. Няколко часа след инфлацията ще бъде публикуван протоколът от последното заседание на Федералния резерв, от който участниците на фондовия пазар се надяват да предостави допълнителна информация за времето и скоростта на очакваното забавяне на покупките на ценни книжа.

Скептицизмът като основа за по-нататъшно нарастване

Продажбите на дребно в САЩ за септември също ще предоставят информация за състоянието на американската икономика в петък. Експертите очакват спад от 0,2% в сравнение с предходния месец. Това също не е добра новина, в края на краищата частното потребление е основата на най-голямата икономика в света.

В допълнение през новата седмица скорост набира и сезонът на отчетите в САЩ. По-специално американските банки са на фокус: JP Morgen Chase първа ще публикува резултатите в сряда, а след това в четвъртък ще дойдат данни от Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley, US Bancorp и Wells Fargo. Резултатите на Goldman Sachs ще бъдат представени в петък.

На фона на тези дати и прогнози за следващата седмица анализаторите не са особено положително настроени. „Като цяло в момента има малко предположения, че есенният блус може да продължи“, казват от Helaba. „Остава да се надяваме, че на фона на рисковете от страна на паричната и фискалната политика настроението на капиталовите пазари няма да доведе до зимна депресия“.

Commerzbank също не е много оптимистична. „Междувременно е вероятно акциите да бъдат подложени отново на натиск и поради многобройните икономически проблеми“, пишат експертите на Commerzbank в настоящите си седмични прогнози.

Какво конкретно ще следим?

Вторник: Негативните новини валят като из ведро в последните дни. Цените на газа, петрола и потребителските цени растат, цените на акциите падат, а икономическите прогнози се преразглеждат надолу. Повечето от причините се крият в затрудненията при доставките и транспорта, които масово възпрепятстват производствените компании. Анкета Анкета

Освен всичко друго, те означават, че икономическите показатели сега са в повечето случаи разочароващи. Последният и категорично ярък пример са данните за германското производство от август. Докато икономическите очаквания на ZEW отдавна са в низходяща тенденция, която ще продължи и през октомври, оценката и на настоящата ситуация сега започва да намалява за първи път след седем увеличения.

Сряда: Несигурността за скорошните тенденции по отношение на потребителските цени в САЩ остава висока. Ясно е, че цените на енергията вероятно ще се повишат през септември спрямо предходния месец. Очаква се повишаване на цените и в хранителния сектор.

Потребителски Потребителски

Досега развитието на наемните цени беше сравнително незабележимо. Има обаче анонси, че налице са забележими повишения на цените в областта на новите наеми. Въпреки това е напълно неясно дали и кога тези увеличения ще се отразят и на действителните и начислените наеми. Такива увеличения биха били от голямо значение за средносрочната перспектива за инфлацията. Не на последно място, преходните ценови ефекти също могат да доведат до изненади.

Петък: В решението си за лихвените проценти през септември Фед направи значителна промяна по отношение на по-нататъшните си прогнози за паричната политика. Сега тя предполага по-малко експанзивна парична политика за следващите години. Предполага се, че нито развитието на пазара на труда, нито изненадващо силното увеличение на цените през последните няколко месеца са играели решаваща роля. От наша гледна точка на Deka Bank е по-важно средносрочните инфлационни рискове да се увеличат. Инфлационни Инфлационни

Това има два аспекта: развитието на наемните цени и очакванията за инфлация. От есента на миналата година Фед изгражда нов показател за очакванията за инфлацията, наречен Common Inflation Expectations. Според изчисленията на на Deka Bank този показател вероятно ще се е увеличил допълнително през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
pass
преди 2 години
Много найс как делят потребителските цени на обикновени и на такива без включени храна и енергия. А обикновените хора харчат поне половината си доходи именно за храна и енергия, защото там са основните данъци, акцизи и ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още