IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Европа трябва да определи ясно собствените си интереси по сигурността

Израел е близо до външните граници на Европа, така че имаме и общи интереси за сигурност, каза канцлерът по време на посещението си в страната

13:17 | 11.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/ABIR SULTAN</em></p>

Снимка: EPA/ABIR SULTAN

Според германския канцлер Ангела Меркел Европа трябва да определи по-ясно собствените си интереси по отношение на сигурността след изтеглянето на САЩ от Афганистан. Видно било, че „Америка вече не е безусловно готова да поеме лидерска роля навсякъде по света", каза Меркел в понеделник по време на дискусия с представители на Израелския институт за изследвания на националната сигурност (INSS) в Йерусалим, предава DPA.

Меркел пристигна в Израел на прощалното си посещение като канцлер в събота вечерта. В неделя тя се срещна с израелския премиер Нафтали Бенет в Йерусалим. Меркел подчерта отговорността на бъдещите германски правителства за сигурността на Израел и решителната борба срещу антисемитизма.

В разговор с експерти по сигурността преди заминаването си в понеделник Меркел каза: „Израел е близо до външните граници на Европа, така че имаме и общи интереси за сигурност“.

По отношение на усилията за ограничаване на иранската ядрена програма Меркел каза, че в момента те са „в критичен процес“. Германия и Израел имат обща позиция, а именно, че на всяка цена трябва да бъде предотвратено ядреното въоръжаване на Техеран.

Различията са само по отношение на начина за постигането на целта. Винаги сме считали международното ядрено споразумение от 2015 г. с Иран за „споразумение, което е всичко друго, но не перфектно, но поне формира рамка за действие“, каза канцлерът.

По отношение на конфликта в Близкия изток Меркел каза, че въпросът за палестинците напоследък „все повече изчезва от настоящия дневен ред", което според нея не е добре. Точно както Израел има право на държава, „правото на палестинците не трябва да се губи от поглед“. Темата нямало да изчезне в дългосрочен план, дори Израел да изгради по-добри отношения с арабските страни. Въпреки това тя приветства „прагматичните стъпки на (израелското) правителство за подобряване на условията на живот на палестинците“.

Израел е „изпълнен с уважение и дори възхищение“ към Меркел поради явната ѝ подкрепа за еврейската държава, каза от своя страна професор Мануел Трайтенберг, ръководител на INSS. Той я помоли да посвети част от времето си на Израел и проблемите му след мандата си, „за да ни помогне да си помогнем сами“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още