Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как се стигна до кризата с природния газ в Европа?

"Газпром" изпълнява стриктно своите ангажименти по договорите с европейските страни, но нищо повече

   1| 2| 3    
2
 
1
 
23
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Повече от очевидна е спекулацията с цената на всички горива, на глобалните пазари. Освен цикличното им повишение, без наличието на пазарни аргументи, тук има интерфериращ ефект от спекулациите извършени на пазарите за крипто валути, за които така и не се намери финансист за да застане с името си и да обясни, че това са активи с ранг "***", генерирани само за спекулация. Сега тази вълна е "яхната" от Русия за компенсация на гърба на обикновения човек в Европа! Срам, срам, г-да европейски политици!!!
0
 
0
 
22
khao до: fon
преди 1 месец
Няма профилна снимка
да, глупии аз пиша всичките статии у инвестора... цел ден се занимавам с това... а ти даже не усети как те гъбаркам, лошо за теб. :))
0
 
3
 
21
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мноу бързу забраат тиквити и зелкити как са фаляха чи притиснати Газпром."Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е постигнато безпрецедентно намаление на цените на природния газ, което ще направи българската икономика по-конкурентна. Тя отбеляза и важната роля на Европейската комисия в този процес. Благодарение на намесата на ЕК можем да се похвалим с този отличен резултат, каза енергийният министър."
4
 
1
 
20
zelka007 до: dakl
преди 1 месец
много слабо другарю ... ами там са си ... катарците са купили целият капацитет на терминалът zeebrugge за 25г напред ... и доколкото ми е известно си изпълняват договореностите , не като да е празен тръбопроводът ямал ... нали ... ?! ... полският терминал е с пълен капацитет за поне 20г напред също от хамериканци ... не да е празен като ямал , нали ... ?! ... втечнения газ с кофи ли да ви го изливат на главите ... ?! ... ако имате терминали ще има и газ , кат немате чакате СП2 да тръгне , ако тръгне де , че нещо се закучват нещата ... :)))
0
 
5
 
19
dakl до: Стоян Петров
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А някой запитал ли си е къде са другите големи играчи на пазара на природен газ като Катар, САЩ , нали именно от там идваха идеите за бърза девирсификация и измъкване на Европа от "лапите" на Русия , която е на европейския газов пазар с участие от 30% , а останалите 70%???
4
 
3
 
18
fon
преди 1 месец
Проблем е, че подобни статии, често се пишат от някои като khao, които си нямат понятие от действителността. Има търговци по борсите на газ, наясно с много неща, но журналистите често не ходят при тях, пък и трейдърите едва ли ще измъкнат най-чувствителната информация от компютрите за да им я дадат ей така. Тази статия може да мине поне като добра.
3
 
2
 
17
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Объркал си се нещо. Независимо какво ви говори газпром над 70% от газът се продава на фиксирани цени спрямо петрола(240$ за 1000 в момента) и малко над 20% по спотови цени. Иначе количеството на договорите по спотови цени е около 80% от общия брой, но мисля че нормалният човек гледа количествата. Каква Европейска комисия какви 5 лева. Миналата година газпром умишлено потопи цените, като заля Европа със суровина и част от правителствата си направиха крива сметка и преподписаха договорите. Те не знаеха обаче, че през 2021 година русия изобщо няма да продава на спота и фактичеки ще съкрати доставките с над 10%. Няма частна фирма променила клаузите, всички неудачници са само държавни дружества. Някой запитва ли се защо? Не съдя путин, че играе своите хахави игрички. Обидно ми е че му се водим по акъла.
5
 
2
 
16
fon до: khao
преди 1 месец
Има дупка в главата ти. Първо обяснява, че има дупка и после задава въпрос как се движи потреблението. Намираш годишния доклад на BP и на страница 36 ще видиш как се движи потреблението в Европа. Като гледам как тъпо си задал въпроса, допускам, че се движи противно на очакванията ти.
6
 
1
 
15
zelka007 до: Императорът
преди 1 месец
те тия дето интегрират ВЕИ са си пак стабилни и богати ... :))) ... на другите им се стъжнява картинката , по-точно на инвеститорите в тях ...
8
 
1
 
14
преди 1 месец
от пазарът по-добро няма измислено ... проблемът е ограничаване на достъпа до него за производители и търговци ... ако имаше повече играчи , а не един доминиращ всичко нямаше да е толкова истерично ...