IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: В класацията Doing Business има избирателност в критериите за оценка

Не сме достатъчно информирани за процесите по завишаването на кредитния рейтинг за определени страни, посочи проф. Татяна Хубенова-Делисивкова

22:25 | 11.10.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В световната класация за условията за правене на бизнес (Doing Business) на Световната банка има избирателност в критериите за оценка, която се основава на такава методология, залагаща на правно-институционалната рамка, а не на функциониращата икономика, като резултат от тази рамка. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“, проф. Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на Съюза на икономистите в България.

„В Индекса има твърде много уязвимости от гледна точка на формирането на информация за отделните показатели. Уязвими показатели в България са регистрирането на собствеността и презгранична търговия, например“, посочи тя.

Според проф. Хубенова-Делисивкова, "Индексът за правене на бизнес“ на Световната банка от 2004 година не може да не бъде сравняван с „Индекса за икономическата свобода“, който започна през 1995 г.

„Той се базира на фундаменталната философия за източниците на богатството на нациите. Критериите, които са залегнали в „Индекса за икономическа свобода“ включват и проблеми, свързани със собствеността, както и тези за финансовата свобода", уточни проф. Хубенова-Делисивкова.

От думите ѝ стана ясно, че ролята на Doing Business е да въздейства върху имиджа на всяка страна, която е оценявана. Според Световната банка класацията е подпомогнала процеса по реформи в отделните страни. Въпреки това са открити недостатъци в методологията, по която се изготвя.

"Другата голяма критика към индекса е, че не сме достатъчно информирани за процесите по завишаването на кредитния рейтинг за определени страни", отбеляза икономистът.

Ученият потвърди, че светът е в преоценка на институционалния ред на наднационалните институции.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още