IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергетика - липсващото звено в зеления преход на България?

Новата енергийна стратегия, разработвана от служебния кабинет, ще трябва да отговори ще имаме ли нови ядрени мощности

20:36 | 11.10.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. Снимка: Investor.bg</em></p>

АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Investor.bg

Случващото се днес около Зелената сделка е резултат от грешно планиране, заяви банкерът Левон Хампарцумян по време на годишната среща на бизнеса и правителството, организирана от в-к "Капитал". Според него не бива държавите от общността да се отказват от ядрената енергия и даде за пример новите реактори, които се изграждат в момента в Япония.

Ядрената енергетика е неизбежен фактор в Зелената сделка, подкрепи го служебният премиер Стефан Янев.

Възможно е да се търси "регионален подход" при изграждане на нови мощности у нас, на фона на коментари на сръбския президент Александър Вучич, който заяви, че страната е готова да инвестира до 10% в изграждане на ядрена централа, защото страната му не може да си позволи строителството на подобна мощност.

"Вратата е отворена", отбеляза той и допълни, че има хора, които харесват, и такива, които не харесват ядрените мощности, но е факт, че тя е независима от метеорологичните условия. "Това е базова мощност", каза Янев. Според него отговор за бъдещето на ядрената енергетика у нас ще даде енергийната стратегия, която в момента изработва служебният кабинет.

Ядрената енергия е сигурен и устойчив източник на базова енергия, коментира и служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Той посочи, че освен въпроса за нови ядрени мощности в страната, документът ще разгледа и декарбонизацията, която е била пренебрегвана досега.

По повод енергийната криза и високите цени на електроенергията Живков добави, че тя не е породена от липсата на работещи мощности - дори и с излизането на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" в планов ремонт, България все още изнася електроенергия. Министерството на енергетиката е оптимизирало работата на държавните производители на ток - разминати са ремонти, включени са допълнителни производители и т.н.

Планираното лицензиране на нова енергийна борса цели засилването на конкуренцията. Енергийният министър очаква двете енергийни борси да предлагат различни продукти, които да удовлетворят търсенето на различни производители.

Зелената сделка е бъдещето, но трябва да се случи устойчиво и справедливо, заяви по време на дискусията и държавният глава Румен Радев. "Ако бързаме прекалено, зеленият преход ще катастрофира и ще трябва да се връщаме назад", допълни той.

Едно от големите предизвикателства ще бъде технологията за съхранението на електроенергията, смята държавният глава и допълни, че съчетанието от ВЕИ и начини за съхранението на произведената от тях енергия, е в основата на икономическия просперитет.

Соларната енергия става все по-евтина, но без технология за съхранение, само през деня ли ще се използва, коментира още той.

Радев посочи още, че държавите в ЕС тръгват от различни нива - в някои възобновяемите енергийни източници вече са съществена част от енергийния микс, някои държави притежават много повече ресурси за изграждане на зелени мощности.

Планът за възстановяване предвижда различни проекти в сферата на енергетиката, включително и на умни мрежи, посочи още служебният вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хехе ...ядрения спец се активира ... нема да строим беляНЕ , колкото и да се пънете прокситата ... и блоковете във фукошима са строени от хитачи и тошиба . тва за обща култура . и вълноломът е бил 5м с/у приливни вълни , а пък цунамито е било 14м високо . коригирай опорките , че се излагаш кат кат продавач на топли гевреци ... ще строим слънчеви централи и батерии ... и ще внасяме втечнен газ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
А цунами 35 метра не може да вземе - това и много друго е тера инкогнита за нацистките ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Хайл Кафяв! Кой строи Фукишима - янките. Колко по документи трябва да е реактора над морето? 35 метра. А защо дефакто са 22 !!! Още може да се пише, но за бавно_развиващи се_-_толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
fon
преди 2 години
Ядрената енергия била зелена. Новите тъпотии на ядреното лоби. А трагедията й в Япония всеки може да види на сайта на МАЕ, вместо да слуша Хампарцумян.https://pris.iaea.org/PRIS/CountryStatistics/CountryDetails.aspx?current=JPОт 35% производство от АЕЦ на 5%, с милиарди и милиарди загуби. Цялата икономика на Япония се срути под тази на Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още