IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева запазва поста си начело на МВФ

Изпълнителният борд на фонда обяви, че има пълно доверие на управляващия директор

08:23 | 12.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Изпълнителният борд на Международния валутен фонд (МВФ) оставя на поста управляващия директор Кристалина Георгиева. Това става ясно от прессъобщение, публикувано на сайта на институцията. Решението е взето късно вчера след провеждането на осмото по ред заседание по казуса.

Припомняме, че Георгиева бе обвинена, че е манипулирала данни в полза на Китай в изданието за 2018 г. във внимателно следения доклад на Световната банка „Да правиш бизнес“, докато беше главен изпълнителен директор на банката. Георгиева напусна позицията, за да поеме ръководството на МВФ през октомври 2019 г.

В прессъобщението се посочва още, че бордът на МВФ е провел две обширни дискусии с представители на WilmerHale, които са автори на разследването, както и с управляващия директор на фонда. От МВФ подчертават, че разследването на Световната банка все още продължава. 

Според изпълнителния борд на МВФ прегледът на информацията, публикувана от WilmerHale, не доказва окончателно, че по време на работата си в Световната банка Георгиева е оказала натиск над експерти да променят данни по начин, който би облагодетелствал Китай.

След като е разгледал всички представени доказателства, изпълнителният борд на фонда е решил, че има пълно доверие в стремежа на Кристалина Георгиева да поддържа най-високите стандарти на добро управление и почтеност в МВФ. Топ мениджърите потвърждават ангажимента си да подкрепя управляващия директор при поддържане на най-високите стандарти за управление и почтеност. От фонда уточняват още, имат доверие в безпристрастността и аналитичните постижения на служителите си, както и в системата за коригиране на нередности и подаване на сигнали.

В същото време се планира среща на управителния съвет, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност.

„Изпълнителният борд очаква с нетърпение да продължи да работи с управляващия директор, както и с останалата част от ръководния екип и специализирания персонал на МВФ за справяне със сериозните предизвикателства, пред които е изправена световната икономика и страните членки на МВФ“, завършва прессъобщението.

От своя страна, цитирана от AFP, Георгиева благодари на управителния съвет за гласуваното доверие и подчерта, че отправените ѝ обвинения са били неоснователни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 2 години
все едно, борислав михалов ти остава начело на бфс.Ура другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Е, по-добре е така. По-добре е да не се е издънила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Хейтърите и завистниците като 2 да не се обаждат и по-добре, че както се бяха разплювали съвсем разкаляха терена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
caller
преди 2 години
Спасиха я и се размина с кандидатурата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Жалко е да паднеш жертва на студената война между две супер сили и все пак е учудваща загубата на влияние на САЩ в случая. Може би е само сплашване? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още